Първите преспи за ЧНГ

7
На 29-30 декември снежната покривка ще достигне 30 сантиметра
На 29-30 декември снежната покривка ще достигне 30 сантиметра

Истинската зима идва за Нова година между 29 и 30 декември, когато температурите ще се понижат, заедно с това ще започнат и интензивни снежни превалявания.

Пред “Труд” синоптикът Петър Янков обясни, че в населените места между 23-24 декември ще има едва 2-3 см сняг, които бързо ще се стопят.

По коледните празници в планините се очакват до 10-15 см нова покривка. Точно за Нова година, обаче, ще имаме първите снежни преспи. Снежната покривка на места ще достигне между 15 см и 30 см.

До Коледа няма да се образува трайна снежна покривка, но застудяването ще се задържи. На 26 декември ще прехвърчат снежинки главно в западните райони в страната и по планините, като постепенно ще спрат слабите превалявания. Температурите по коледните празници чувствително ще се понижат, като едва ще достигат 5-6 градуса в най-топлите места”, допълни той.

В последните дни през България е преминал студен фронт, а валежите които са започнали от Западна България ще достигнат и до източните райони на страната.

С появата на валежи, вятърът отслабва, затова няма опасност за нови урагани”, коментира Янков силния вятър, който през последното денонощие в София доведе до над 300 сигнала за паднали дървета и спря токът на много места.

Още в неделя отслабна силния от преди няколко дни вятър, който достигаше до 20 м/с, а по планините – на връх Мургаш беше с ураганни стойности до 40 м/с, а на връх Мусала беше до 28 м/с. Подобни силни ветрове по коледните празници не се очакват”, допълни Петър Янков.

Сутринта имаше аномално разпределение на температурите – в София в ранните часове беше 13 градуса, а в Пловдив – 2 градуса, а обикновено е обратното”, каза още Янков. Синоптикът обясни, че валежите ще бъдат чести явления – предимно от дъжд и сняг, като през вечерта в планините те ще преминават в сняг.

Не само в София вилня топлият и поривист вятър фьон, който е характерен за преходните сезони. Явлението рязко повиши градусите до типично летни стойности. Високи температури бяха отбелязани в Североизточна България, Варна – 21 градуса, а Русе – 20.

На Бъдни вечер и на Коледа времето ще бъде сухо. В обедните часове в Източна България температурите ще достигнат дори 10 градуса”, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. Необичайно топлото време се дължи на нахлуващия от югозапад топъл фронт. Именно динамиката на атмосферата, за която гарантира постоянния вятър, рязко подобрява качеството на въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари