Първи балотаж с три опции в бюлетината

0
Квадратчето "Не подкрепям никого" не се изважда, а се отчита!
Квадратчето "Не подкрепям никого" не се изважда, а се отчита! Снимка: БГНЕС

Тази неделя за първи път ще се проведе втори тур на избори с три опции в бюлетината - освен за един от двамата кандидат-президенти, които стигнаха до балотаж – Румен Радев и Цецка Цачева, избирателите могат да изберат и квадратчето “Не подкрепям никого”.

По същия начин с три възможности ще е и бюлетината за избор на районен кмет на “Младост” в София, където до балотажа стигнаха Мария Илиева и Десислава Иванчева. След направените две седмици преди вота последни редакции в Изборния кодекс гласовете “Не подкрепям никого” не се изваждат, а се отчитат.

На 13 ноември изборните секции отново ще отворят в 7 часа, а гласуването за президент и районен кмет ще продължи до 20 часа.

Ако в 20 часа пред дадена секция има опашка от негласували, председателят на СИК трябва да събере личните им карти и след това те да упражнят правото си на глас. Очаква се в неделя да отворят 12 340 секции. Право на глас в президентските избори имат 6 859 390 българи, а за районен кмет на “Младост” - 89 003 души.

Гласуването на изборите е задължително!

То става с лична карта, а за родените до 31.12.1931 г. може и със зелен паспорт. При влизане в секцията избирателят трябва да каже името си на член на комисията и да му подаде документа за самоличност. След това комисията сверява данните от личната карта с тези в избирателния списък и вписва ЕГН-то и данните от личната карта в списъка.

За да се запази тайната на вота, от ЦИК дават указания на членовете на секции да сгъват бюлетината и така да я подават на избирателите. Заради грешките на някои членове на секционни комисии на първия тур на изборите този път в указанията от ЦИК са записали, че лицето от СИК първо задължително откъсва бюлетина от кочана пред избирателя, показва му я, за да се увери, че върху нея няма отбелязване, и поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината. След това членът на СИК трябва да сгъне бюлетината на две, така че горният ѝ край да опира до перфорираната линия за откъсване на номера в долния десен ъгъл.

Важно е номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него да останат видими, а местата за полагане на печатите също да останат от външната страна. Член на СИК трябва да укаже на избирателя, че след отбелязване на вота си трябва да сгъне бюлетината по този начин. Бюлетини,  сгънати по друг  начин, също са валидни, стига да не разкриват вота. Начинът на сгъване на бюлетината е препоръчителен с цел запазване тайната на вота, обясняват от ЦИК.

След това избирателят влиза в тъмната стаичка. Гласуването за президент и районен кмет става със знак X или V с химикалка, пишеща със син цвят, само в едно от квадратчетата в бюлетината. Всякакви други знаци, драскания или зачертавания правят гласа недействителен.

Забранява се и снимането в тъмната стаичка. При грешка избирателят има право на нова бюлетина, но само веднъж. След като гласува, той подава сгънатата бюлетина на член на секционната комисия. Той трябва да свери номера на бюлетината с номера в кочана. Ако те съответстват, членът на СИК задължително поставя втори печат върху бюлетината и без да я разгъва, откъсва по перфорацията полето с номера в долния десен ъгъл за пускане в непрозрачната кутия за отрязъците с номерата. Подава бюлетината на избирателя, за да я пусне в кутията, след което човекът се подписва в избирателния списък и получава обратно личната си карта.

В 500 секции в цялата страна за президент ще може да се гласува и с машини. За първи път тази този вот не е експериментален, а се отчита. На първия тур електронно гласуваха над 45 000 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук