Първата велоалея в Русе е с нацепен асфалт, а шофьорите я ползват за паркинг

3
Новата велоалея вече с нацепен асфалт
Новата велоалея вече с нацепен асфалт Видео: БНТ Русе

Русе / Още преди да е официално открита, велоалеята на площад “Батенберг” в Русе е с нацепена настилка, а шофьорите я ползват за паркинг. Това е първото в града трасе за колоездачите. От местното дружество “Вело Русе” настояват за ремонт и за поставянето на ограничители.

За пръв път русенските велосипедисти се придвижват по велоалея, изградена по правилата. Тя беше построена при ремонта на площад “Батенберг” и все още не е официално открита. И макар че червеният асфалт беше сложен преди броени дни, на места по него вече са зейнали огромни пукнатини.

Според Кольо Пазарджиев, който е председател на Сдружение “Вело Русе”, тези пукнатини след една зима ще имат фатални последствия и ще трябва да се правят ремонти на ремонтите.

Кольо Пазарджиев е сред хората, които непрестанно се придвижват с велосипед. Той и други представители на сдружение “Вело Русе” вече са подали сигнал в Общината за нацепения асфалт, а от там ги уверили, че ще направят проверка и ще задължат изпълнителя на проекта да направи ремонт. И докато този дефект е поправим, от “Вело Русе” се притесняват, че трудно могат да поправят мисленето на водачите. Те ползват велоалеята като паркинг. Затова се налага често тук да идват репатриращ автомобил. Но това решава проблема само през деня.

За БНТ2 управителят на Общинско предприятие “Комунални дейности” Стамен Савов обясни, че водачите коли са запознати с работното време на репатриращите автомобили и след приключването му си позволяват да нарушават правилата. За да се избегне това от Сдружение “Вело Русе” твърдо настояват по бялата линия да бъдат поставени сепаратори и обемни ограничители. През април комисията по безопасност на движението ще вземе решение какви точно да са тези ограничители, а от сдружението ще предложат варианти. Предстои новата велоалея да бъде маркирана.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари