Първата въздушна линейка няма лебедка

0
Спасителите се опасяват, че ще продължат да носят на ръце и с колички пострадалите туристи
Спасителите се опасяват, че ще продължат да носят на ръце и с колички пострадалите туристи Видео: NOVA

Спасителите се опасяват, че ще продължат да носят на ръце и с колички пострадалите туристи

Първата въздушна линейка може да участва в планинско спасяване, но само ако пострадалият бъде пренесен до място, където е възможно кацане. Причината е, че машината няма лебедка. В планината обаче места за кацане обикновено няма и изглежда, че за планинските спасители поне засега промяна няма да има, а те отново ще трябва да носят на ръце и с колички пострадалите туристи до място, което е достъпно и за хеликоптер.

Последната тежка акция на спасителите в Банско е отпреди два дни. Получават сигнал за починал мъж в района на хижа „Белмекен”. В този случай мястото е достъпно за моторни шейни. Но теренът е изключително тежък и акцията отнема много време.

Около 6-7 часа. Но това е благодарение на моторните шейни, които имаме, както и на опита, който сме натрупали с годините. С хеликоптер, зависи къде е позициониран, можеше да се случи в рамките на час, час и половина”, заяви Ивайло Валеов от ПСС - Банско, цитиран от NOVA.

В тези седем часа екипът е блокиран с акцията и не е в състояние да се притече на друг човек, ако пострада в планината. Невинаги имат и късмета да могат да използват шейни. Преди година след четири дни тежко търсене около връх Вихрен спасителите установиха точната локация на загинал при падане мъж. След дълги часове преход в тежката зима стигат до мястото, където откриват не едно, а две тела.

„Ние се надявахме да дойде хеликоптер от военните, да ни помогне да транспортираме двете тела. Той дойде, мина над нас и си замина. И ние останахме в нищото с двете тела. Ако беше спрял хеликоптерът и ги беше взел с лебедката, щяхме да се приберем в рамките на 2-3 часа”, добави Валеов.

Затова планинските спасители се надяват първата ни въздушна линейка да бъде приспособена максимално бързо за спасяване в планината.

Хеликоптерът ще реши много от проблемите. Ще влезем в „златния час”, за който се говори от доста отдавна. Хеликоптерът може да достигне до пострадалия много бързо. Ако е оборудван подходящо, с лебедка, може да се спусне спасител, да се окаже помощ и да се вдигне човекът за много кратко време”, каза още Валеов.

Това ще направи акциите по-малко рискови за самите спасители и по-малко мъчителни за пострадалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Недоумяващ
    Странно,никъде не срещнах информация,че медицинския хеликоптер е за ПССлужби!Да очакваме ли недоволство и от плажните спасители,алпинисти,пещерняци и пр.....
  • 6
    3
    Вертальотът
    А двигател и пропелер? Има ли?
  • 1
    2
    бавно мислещ
    Това не е екшън сериал, машината е доста капризна като поведение и управление.
  • 1
    1
    Да бе
    А сигурно ли е, че машината ще работи и за ПСС? Все пак това е медицински ввеертолет, който е по-важен...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари