Първата ваксинирана срещу COVID-19

0
Самата инжекция беше като при грип, казва 44-годишната американка, която е майка на 2 деца
Самата инжекция беше като при грип, казва 44-годишната американка, която е майка на 2 деца

Самата инжекция беше като при грип, казва 44-годишната американка, която е майка на 2 деца

Беше като обикновена ваксина срещу грип, казва 44-годишната американка Дженифър Халър пред британския вестник “Дейли телеграф”, цитиран от 24 часа.

Майката на две деца стана първият човек в света, върху когото бе изпитана експериментална ваксина срещу новия коронавирус. Дженифър работи като операционен мениджър в технологична компания в Сиатъл, щата Вашингтон.

От фейсбук разбрала, че се търсят доброволци за изпитването на новата ваксина

“Не можех да направя нищо, за да спра тази глобална епидемия. След това видях тази възможност и си казах: Какво пък, може би има нещо, с което бих могла да помогна”, разказва жената какви са били мотивите да се подложи на рискования за здравето ѝ експеримент.

Изпитанията на ваксината се провеждат от изследователския медицински институт Kaiser Permanente в Сиатъл, щата Вашингтон. Експериментът предвижда на доброволеца да се бият две дози през 28 дни.

Дженифър получила първата на 16 март. Тя ще бъде под медицинско наблюдение в продължение на една година. Ваксината, която носи означението mRNA-1273, досега е била изпитвана само на животни и показала обнадеждаващи резултати.

Цялата процедура отнема секунди, разказва американката. Поставили ѝ инжекцията в лявото рамо. Първия ден имала лека температура, а на втория започнала да усеща болка в ръката, но не силна.

“После всичко беше наред”, разкрива доброволката. Изпитанието не предвижда в тялото ѝ да се вкарва самият коронавирус, посочва в. “Дейли телеграф”. Освен Халер в него участват още 44-ма души.

Лекарите поискали от Халър всеки ден да записва как се чувства и какви симптоми се появяват

Преди експеримента ѝ дали да прочете какви са рисковете - описанието заемало 45 страници. На едно място се споменавало, че за известно време може да стане по-уязвима на коронавируса. Но американката подписала.

“Аз съм позитивен човек и това надделява над всички опасности, които ми се въртят в главата”, казва за себе си тя. Роднините и приятелите ѝ се отнесли скептично към начинанието. Но децата ѝ - 16-годишният Хейдън и 13-годишната Елисон, коментирали, че участието ѝ в изпитанието на ваксината “е много яко”. “Те ме осведомиха колко гледания имам в ТikTok и какво пишат в Reddit”, казва майката.

По-трудно ѝ било да се справи с общественото внимание. Във фейсбук и инстаграм получила стотици съобщения, в които непознати хора я подкрепяли и опитвали да я ободрят.  “Молим се за теб”, “Нужна ни е ваксина”, “Благодарим, че рискуваш живота си”, гласели някои от тях. Телевизии я потърсили за интервюта, а записът как ѝ слагат ваксината се появил в агитационни кадри на Доналд Тръмп, с които президентът иска да убеди общественото мнение колко добре се справя с пандемията.

Учените обявиха, че само откриването на ваксина може да сложи истински край на карантината и ограничителните мерки. А това може да отнеме година и даже година и половина, припомня “Дейли телеграф”.

Самата инжекция беше като при грип, казва 44-годишната американка, която е майка на 2 деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари