Първата серийна кола без шофьор вече е факт

0
Автопилотът на всъдехода функционира с помощта на сложен комплекс от радари и камери, управлявани от софтуер на Uber
Автопилотът на всъдехода функционира с помощта на сложен комплекс от радари и камери, управлявани от софтуер на Uber Видео: Volvo Car UK

Volvo и Uber представиха първия сериен автомобил, снабден със система за автономно управление без нужда от каквато и да било човешка намеса.

Той е построен на базата на кросоувъра XC90 с хибридна силова установка.

Автопилотът на всъдехода функционира с помощта на сложен комплекс от радари и камери, управлявани от софтуер на Uber. Автомобилът е снабден с резервна батерия и специална система, която го спира автоматично в случай, че някой от електронните компоненти излезе от строя, информира Факти.бг.

Volvo и Uber работят съвместно над автономни автомобили от 2016 г. До момента на базата на XC90 са построени около 250 прототипа, които преминават изпитания по пътищата на САЩ. Миналата година един от тези автомобила прегази пресичаща жена, която по-късно почина в болницата.

След инцидента Uber преустанови тестовете и проведе разследване. В крайна сметка властите в Аризона, където се случи нещастието, разрешиха на компанията да възобнови изпитанията по пътната мрежа на щата.

Volvo планира да достави на Uber около 24 000 всъдехода, които ще бъдат оборудвани със системи за автономно управление. В началото на миналата година властите в Калифорния взеха решение да позволят движението на напълно безпилотни автомобили, в които няма дори подсигуряващ оператор.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари