Първата АЕЦ на Турция вече официално е ядрен обект

1
Доставиха първото ядрено гориво - уранови пелети от Русия
Доставиха първото ядрено гориво - уранови пелети от Русия Снимка: IHA

Доставиха първото ядрено гориво - уранови пелети от Русия

АЕЦАккую“ в Турция получи официално статут на ядрен обект с пристигането на първото ядрено гориво, каза днес министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, предаде Анадолската агенция.

Ядреното гориво - уранови пелети – беше доставено снощи на летище Адана от Русия при строги мерки за сигурност.

Всяка с тегло 4,5 грама, урановите пелети бяха натоварени на три камиона и превозени до АЕЦАккую“ в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Първата стъпка към изграждане на АЕЦ в Турция беше направена през 2010 г., а самото строителството започна през 2018 г. В момента се изграждат четири атомни реактора.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез обяви, че АЕЦАккую“ добавя нов енергиен ресурс за диверсификация на енергийното портфолио на държавата.

Атомната енергия вече не е далечна цел за Турция. Надяваме се през следващата година да започнем да произвеждаме електричество от атомна енергия“, каза той, предаде БТА.

Според Донмез четирите реактора на АЕЦАккую“ ще осигуряват надеждна, непрекъсната, устойчива и екологична енергия в рамките на експлоатационен план от 60 години с възможност за 20-годишно удължаване.

След като всички реактори на АЕЦАккую“ заработят, централата ще задоволява 10% от нуждите на страната от електричество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Сърдечен
    Трябва да се увеличи цената на тока за бита за фирмите също. Тази цена е ниска до кога ще търпим енергото да е на загуба. Правителствата постоянно поддържат добрия тон и нямат противоречия те непрекъснато мислят само за гражданите трябва да ги насърчим да увеличат цената на тока най-накрая. Да бъдем съзидателни и добронамерени към енергото. Предлагам тока да се увеличи минимум 20 пъти за да бъде всичко нормално в тая държава
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари