Партиите масово се прегрупираха за изборите на 11 юли

0
19 партии и 9 коалиции се регистрираха за предсрочния вот
19 партии и 9 коалиции се регистрираха за предсрочния вот Видео: БНТ

19 партии и 9 коалиции се регистрираха за предсрочния вот

След неочакваните резултати от предните парламентарни избори на 4 април, много партии избраха да се прегрупират за предсрочния вот на 11 юли. 19 партии и 9 коалиции регистрира Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори. На предните участваха 22 партии и 8 коалиции.

Така например ВМРО, което се състезава самостоятелно на 4 април, сега влиза в новата коалиция „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ”. АБВ и "Движение на непартийните кандидати", които преди също бяха соло играчи и постигнаха слаби резултати, този път въобще не се регистрираха, пише вестник Сега. Вместо това избраха да подпишат предизборно споразумение с водената от Корнелия Нинова коалиция „БСП за България”. Партията „Българска прогресивна линия”, основана от бивши леви депутати, която също се провали на вота, сега търси шанс чрез новосъздадената коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република”. Към същата коалиция, която стана известна благодарение на участието на бившия премиер Жан Виденов, се присъедини и партията „Възраждане на отечеството” на замесения в шпионски скандал Николай Малинов.

Иначе повечето партии и коалиции, които участваха на 4 април, ще се състезават и сега. Тук влизат и останалите формации, влезли в предния парламент – ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ”, ДПС, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. "Републиканци за България" на бившия зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов продължава да се цели в парламента. А хазартният бизнесмен Васил Божков този път ще участва със собствената си партия "Българско лято". В националистическата ниша "Възраждане", която се нареди сред най-популярните сред българите в чужбина формации, ще продължи самостоятелно. Също така ще действа и "Атака". Партията КОД на Петър Москов, която на предните избори се яви сама, сега тръгва с нова коалиция - "Национално обединение на десницата", в която още БЗНС на Николай Ненчев и "Български демократически форум" на Жаклин Толева.

На ръба

Част от формациите бяха регистрирани, въпреки че не беше приключила проверката на подписите, които са събрали от симпатизиращи им граждани. Изборният кодекс позволява това. След завършването на проверката обаче може да се окаже, че валидните подписи са недостатъчни и ЦИК да им отнеме регистрацията. Така се случи и преди последните избори с няколко формации – например с НДСВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари