Пародията с НАП стигна и до размера на глобата ѝ

0
Агенцията бе наказана с по-малко от 1 лев на пострадал данъкоплатец, но институцията ще обжалва дори това
Агенцията бе наказана с по-малко от 1 лев на пострадал данъкоплатец, но институцията ще обжалва дори това Снимка: БГНЕС

Агенцията бе наказана с по-малко от 1 лев на пострадал данъкоплатец, но институцията ще обжалва дори това.

Пародията с глобата на НАП, която й се налага заради огромния скандал с изтичането на личните данни на над 6 млн. българи, стигна и до нейния размер. След като стана ясно, че въпросната санкция ще се изразява в преместването на една сума от единия държавен джоб в другия,  в четвъртък бе обявено, че Комисията за защита на личните данни налага на приходната агенция глоба от само 5.1 млн. лв. при възможен максимум от 20 млн. лв. Това прави по по-малко от 1 лв. на пострадал данъкоплатец, особено след като самата КЗЛД обяви, че е установено изтичането на данните на 4.1 млн. живи българи и на още 2 млн. починали, пише Александър Колев във вестник СЕГА.

Още по-странно е обяснението на КЗЛД за това защо е наложила толкова ниска глоба. Според шефа на комисията Венцислав Караджов размерът е такъв, защото НАП проявила отговорно отношение към проблема, правела всичко възможно да минимизира щетите, както и защото ставало дума за хакерска атака. "Някои казват, че това е киберпрестъпление, за мен това си е кражба", каза Караджов. Той обясни, че ДСК е глобена с 1 милион лева за изтичането на кредитните досиета на 33 000 души, защото там институцията допуснала кражба на данни от служители. 

Но не стана ясно нито в какво се изразява отговорното отношение, както и по какъв начин щетите са по-малко. Още при инцидента стана ясно, че няма как да се гарантира, че данните на всички българи не са копирани десетки и хиляди пъти от лица и организации, които може да ги използват и да злоупотребят с тях. Още по-малко издържа и другата теза, след като и към момента е ясно, че не е доказано по несъмнен начин, а още по-малко и с влязла в сила присъда, че става дума за хакерска атака или каквото и да е друго престъпление.

Председателят на КЗЛД обясни, че все пак санкцията е наложена,  защото може и НАП да е отговорна за скандала. Глобата не била, за да накаже администратора на лични данни в лицето на НАП, а да направи така, че случилото се да не се повтаря. Приходната агенция изненадващо обяви, че ще обжалва пред съда не само размера, а и изобщо налагането на глоба заради скандала с теча на лични данни.

"Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на Република България, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита",  пише в официалното съобщение ведомството.

От НАП обмислят да предприемат съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство, твърдят от НАП.

Агенцията не обяснява на какво основание ще иска тези пари от когото и да е друг, след като комисията твърди, че глобата не е наказание, а с цел превенция.  Председателят на КЗЛД заяви, че дори всички пострадали да се оплачат в комисията, няма да бъде наложена по-висока глоба. Това не изключва всеки да потърси обезщетение пред съд, където трябва да докаже, че е увреден.

Караджов се спря и на въпроса какво ще стане с глобата, когато и ако тя бъде събрана. По закон събирането на такива санкции става по Данъчно-процесуалния осигурителен кодекс, т.е. данъчни ще трябва да събират глоба от НАП. След това парите ще отидат в бюджета на КЗЛД, а оттам ще влязат в републиканския бюджет, откъдето всъщност ще дойдат.

Абсурдната ситуация стана повод преди дни финансовият министър Горанов да обясни, че няма проблем НАП  да плати глобата.  "В държавния бюджет има средства да бъде погасена санкцията и това няма да се отрази на хазната, нито ще се наложи привличането на допълнителен финансов ресурс", каза той. На практика това означава, че глобата ще бъде платена от парите на данъкоплатците, чиито лични данни изтекоха в публичното пространство. Горанов отново каза, че няма да има наказани в НАП, няма да има орязване на бонуси и заплати, достатъчно е уволнението на двамата IT специалисти. "Санкция единствено ще понесат онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция", отсъди Горанов.

СТАРАНИЕ

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани ще бъде пусната следващата седмица, съобщи НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП след представяне на лична карта. 

ЖЕРТВИ

В случая с НАП  жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.  "Председателят на КЗЛД каза, че това не било наказание, а превенция. Считайте - наказани няма да има, политическа отговорност също", посочва Нинова и отбелязва, че би постъпила по друг начин: "Бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица. Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина - дълъг път, но справедлив. Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари