Парламентът отстрани Валери Жаблянов

0
110 депутати от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха искането
110 депутати от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха искането Снимка: БГНЕС / Архив

Парламентът освободи предсрочно от поста зам.-председател на НС Валери Жаблянов.

110 депутати от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха искането, докато 71 от БСП бяха против, а въздържали се нямаше. От ДПС не се включиха в гласуването – те напуснаха пленарната зала още в началото на дебатите, като защитиха Валери Жаблянов, защото според тях нямало правно основание да се иска отстраняването му. Иначе от ДПС подчертаха, че винаги са осъждали действията на Народния съд.

Мотивите за отстраняването са три – неуважението към жертвите на комунистическия режим на 1 февруари тази година, когато Валери Жаблянов възпрепятства отдаването на почит към тях, съпротивата му спрямо договора за добросъседство с Македония, който той квалифицира като „търгашество от най-ниска проба“,  и скандалното определение за Народния съд като „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. В началото на пленарното заседание БСП настоя точката да отпадне от дневния ред, но мнозинството го отхвърли.

От парламентарната трибуна Жаблянов пък отново защити Народния съд от 1945 г., а лидерът на БСП Корнелия Нинова заплаши, че ще сезира КС и Съда в Страсбург, ако бъде гласувана оставката му. Спас Гърневски от ГЕРБ пък обяви, че е крайно време да бъдат криминализирани всички изказвания, защитаващи тоталитарния комунистически режим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари