Парламентът обсъжда банкови облекчения, докато банките вдигат таксите

0
"Три безплатни тегления са крайно недостатъчни", обясниха от администрацията на Омбудсмана
"Три безплатни тегления са крайно недостатъчни", обясниха от администрацията на Омбудсмана

"Три безплатни тегления са крайно недостатъчни", обясниха от администрацията на Омбудсмана

Вече ще може да отворим банкова сметка за основни операции, при която някои такси да бъдат премахнати. Това облекчение идва със сериозни условия, записани в промени на закона, уреждащ банковите услуги, които са внесени в парламента. На този фон, още от декември има увеличение на таксите на много търговски банки.

Ако бъдат приети новите текстове в закона, ще имаме право да направим до три безплатни тегления от банкомат от сметката за основни операции. Тази сметка обаче ще може да бъде захранвана само със заплатата ни или някакъв вид социални плащания като пенсии или помощи. За да можем да си отворим такава сметка, ще трябва да декларираме пред банката откъде идват парите, с които ще я захранваме. На този фон, от средата на миналия месец вече има вдигане на банковите такси в редица търговски банки, по данни на БНБ. От Асоциацията на банките не дадоха аргумент защо това се случва, предаде NOVA.

След приемане на промените в нормативната уредба, гражданите със сметка за основни операции ще могат да се възползват от някои банкови услуги, без да им бъде начислявана такса. Броят на безплатните тегления от картата е само три и условието – парите да са от заплата или от социално плащане от НОИ.

„Целта на тези безплатни операции е, когато един човек е на минимална заплата или взема ниска пенсия и има необходимост да изтегли кеш от банката, това да става без такси, които могат да бъдат значителни особено в малките населени места”, каза Ивайло Яйджиев, заместник-министър на финансите.

Според институцията на обмудсмана три безплатни тегления са крайно недостатъчни. Нина Бояджиева от отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги" към Обмудсмана каза: „Имайки предвид броя на комуналните услуги - парно, ток, газ и вода, плюс плащане на данъци и такси, явно е, че е твърде недостатъчно”.

От Финансовото министерство обясниха, че броят на безплатните тегления е тема, която все още се обсъжда. „Бяха направени прецезирания колко тегления могат да бъдат направени, това е обект на разговори, това е на база предложения на Асоциацията на банките в България”, каза Яйджиев.

От офиса на омбудсмана смятат, че трябва да се разшири обхватът на преводите, които могат да бъдат правени към новите сметки. „Финансовата подкрепа за хората с увреждания е нещо съвсем различно от социалните подпомагания, които са включени в закона. С нашите предложения ще се гарантира правото на тези хора да имат такава сметка”, обясни Нина Бояджиева.

„Очакваме да получим конкретни предложения и те ще бъдат отразени, надявам се, в процеса на приемане в НС”, каза зам.-министър Ивайло Яйджиев.

От финансовото ведомство уточняват, че правилата за новите сметки по никакъв начин не засягат вече съществуващите разплащателни. При разплащателните сметки вече има увеличение на таксите, сочат данните на Народната банка. За момента не е ясно каква е причината за това поскъпване на услугата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари