Парламентът леко затегна контрола върху инсталациите за горене на отпадъци

0
Всички видове подобни съоръжения задължително ще минават през предварителна оценка на въздействие върху околната среда
Всички видове подобни съоръжения задължително ще минават през предварителна оценка на въздействие върху околната среда Снимка: БГНЕС

Парламентът леко затегна контрола върху инсталациите, които горят боклук.

По предложение на ГЕРБ депутатите приеха, че всички дейности по изгаряне на опасни и неопасни отпадъци ще преминават през задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). Това стана с промени в Закона за опазване на околната среда, приети на второ четене в пленарната зала, пише вестник СЕГА.

Това е отговорът на управляващите на притесненията на обществеността заради безконтролното горене на отпадъци. „Независимо, че към момента националното ни законодателство е в пълно съответствие с европейското, поради факта, че става дума за дейности по изгаряне на отпадъци, у хората има безпокойство и считат, че са налице предпоставки за излъчване на повече вредни емисии в атмосферата, замърсяване на околната среда и заплаха за здравето”, посочиха вносителите в мотивите към законопроекта.

До момента предложенията за изграждане на по-малки инсталации – с капацитет под 100 тона за денонощие, преминават по олекотена процедура, при която компетентният държавен орган решава дали да се извърши ОВОС или не. Задължителна оценка се прави за съоръженията с капацитет над 100 тона за денонощие.

С новите промени управляващите уверяват, че всички видове инсталации – независимо дали са за опасни или неопасни отпадъци, ще подлежат на по-строг превантивен екоконтрол. Поправката ще засегне и експерименталните инсталации, действащи за срок до 2 години, които обезвреждат или оползотворяват отпадъци, за да развиват или изпитват нови методи и продукти.

Започналите вече процедури по ОВОС на предложения за изграждане на инсталации ще бъдат довършвани по новия ред, решиха още депутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари