Парламентът избира управител на БНБ

0
За поста ще се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС, и Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“
За поста ще се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС, и Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“

За поста ще се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС, и Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“

На извънредно заседание от 13:00 часа депутатите избират управител на БНБ, според програмата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

За поста ще се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС, и Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“, предаде БТА.

В петък, миналата седмица, „БСП за България“ обяви, че оттеглят претендента си Николай Каварджиклиев по негово искане. Не желаем да участваме в предварително нареден мач, обясни решението на социалистическата партия лидерът ѝ Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Димитър Радев се срещна миналата сряда с представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), след което съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще подкрепят Радев.

Двамата кандидати за гуверньор на Централната банка бяха изслушани в петък от бюджетната комисия на парламента.

Радев обеща да осигури приемственост на постигнатото през досегашния му мандат. Той увери, че ще работи за постигане на много висока степен на интеграция на банковия сектор във финансовата инфраструктура на еврозоната.

Христов очерта 7 приоритета, напълно съобразени с правомощията на управителя, ако бъде избран. На първо място той постави изработването на официален, приет от УС на БНБ, анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната

Според приетите от пленарната зала правила за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Когато никой не събере необходимите гласове, се приема решение за откриване на нова процедура.

На извънредното заседание днес депутатите ще продължат с второто четене на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти. Те ще разгледат, отново на второ гласуване, и промени в Закона за българските лични документи.

Избор на постоянни делегации на НС в международни организации, също е точка от програмата.

В дневния ред е предвиден и парламентарен контрол. В него ще участват министрите Румен Радев, Георги Гвоздейков, Александър Йоловски, Асен Василев, и Калин Стоянов,

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    daskal
    Разбрахме една от най-важните роли на БНБ, когато фалира КТБ. Тя отговаря за надзора на окрадената банка. Не можем да забравим и как именно шефката на надзора, служителка на БНБ, си изтегли авоарите (май около 300-350-хиляди лева) часове преди да се обяви фалитът на КТБ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари