Парламентът гласува оставката на Борисов за втори път

0
Бойко Борисов е единственият в съвременната ни история, който два пъти става премиер на страната и два пъти подава оставка преди края на мандата
Бойко Борисов е единственият в съвременната ни история, който два пъти става премиер на страната и два пъти подава оставка преди края на мандата Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще гласува оставката на правителството на Бойко Борисов, която той подаде след като кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева не успя да спечели вота на избирателите.

В дневния ред на парламента за днес фигурира точка единствена, а именно оставката на Министерския съвет. Тя бе подадена на 13 ноември вечерта, след като станаха ясни резултатите от изборите и официално депозирана в Народното събрание на следващия ден.

Бойко Борисов е единственият в съвременната ни история, който два пъти става премиер на страната и два пъти подава оставка преди края на мандата. Първият път това стана през февруари 2013 година след десетдневни безпрецедентни протести в цяла България, тръгнали заради цената на тока. Вторият път – Борисов сам заяви, че ако ГЕРБ „не бие” на изборите на първи тур, още вечерта подава оставка. На първи тур ГЕРБ не би, но заявката остана в сила още седмица, до 13-и ноември вечерта, когато Борисов призна поражението.

Консултациите с президента започват още утре. Първата парламентарна група, която ще отиде на разговори на "Дондуков" 2 е тази на ГЕРБ.

След като парламентът гласува оставката на правителството, в Народното събрание могат да се върнат голяма част от министрите, включително и Борисов. Така ще дошлите на тяхно място кандидати от листите, ще се наложи да излязат.

В парламента от ГЕРБ могат да се върнат като депутати: Бойко Борисов, Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Владислав Горанов, Десислава Танева, Ивелина Василева.

От Реформаторския блок могат да се върнат като депутати: Меглена Кунева, Николай Ненчев, Божидар Лукарски и Петър Москов.

Със сигурност в парламента няма да се върнат: Николина Ангелкова, Екатерина Захариева, Теменужка Петкова, Зорница Русинова и Даниел Митов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари