Парламентарна схватка за бюджета въвлече и служебния кабинет

0
ПП предложи декларация, с която да бъде задължено правителството да внесе закон
ПП предложи декларация, с която да бъде задължено правителството да внесе закон Снимка: БТА

ПП предложи декларация, с която да бъде задължено правителството да внесе закон

Народното събрание може да задължи служебното правителство да внесе проект на бюджет за 2023 г. Това ще стане, ако пленарната зала одобри декларация в този дух, предложена от ПП. Депутатите на Кирил Петков и Асен Василев настояха декларацията им да бъде разгледана като първа точка от парламентарната програма и успяха да спечелят мнозинството от колегите си на своя страна, предаде вестник СЕГА.

От служебния кабинет досега са внесли единствено законопроекти, с които се удължава действието и през следващата година на действащите към момента закони за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване и за здравната каса. Те бяха приети на първо четене вчера в пленарната зала.

ПП обаче отдавна настоява да се приемат изцяло нови бюджети. Хората на Петков и Василев поставяха този въпрос като условие и във всички политически преговори, свързани със следващото редовно правителство, които водиха.

Тази сутрин те поискаха да влезе в дневния ред на пленарната зала въпросната декларация. В текста ѝ се посочва, че Министерският съвет е задължен да внесе законопроект за държавния бюджет. Това задължение произтича от Закона за публичните финанси, Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване, и трябва да бъде изпълнено незабавно, тъй като законово предвиденият за това срок, който е 31 октомври, е изтекъл отдавна.

СЛАБА ПАМЕТ

От ПП пропускат да припомнят, че самите те при вече сформирано редовно правителство не внесоха законопроект за държавния бюджет за 2022 г. и прибегнаха до удължителен закон. Това доведе до същия резултат, който сега се представя като недопустим - замразяване на доходи и плащания в държавата.

Кабинетът Петков бе сформиран на 13 декември, а удължителният закон бе внесен на 23 декември, 2021 г. и приет едва на 21 януари. Така през 2022 година държавните органи работиха по старите бюджети от 2021 г., а нов бюджет влезе в сила едва през април.

От кабинета изтъкнаха като аргумент за забавянето факта, че е необходимо време да сформират политики. Това бе аргумент и за актуализация на бюджета през лятото. Ситуацията в момента е по-различна, защото времето не е толкова напреднало и служебното правителство има възможност и подготвени варианти на бюджет. Кабинетът обаче се отказа да внася проект с аргумента, че това е основният инструмент за провеждане на политики и следва да се внесе от редовно правителство.

Вестник "Сега" припомня ефекта от отлагателния закон през миналата година:

КАКВО ПОИСКА ПП СЕГА

Декларацията представи съпредседателят на ПП Асен Василев. Той посочи, че с удължаването на действащите бюджети служебният кабинет на практика предлага политика на замразяване на всички доходи и плащания в държавата. Така ще останем без бюджет до юни-юли 2023 г., изтъкна Василев, и държавата ще премине на автопилот.

Подкрепи го съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Според него случващото се е пример защо институцията на служебното правителство трябва да бъде премахната от Конституцията, тъй като в случая с бюджета кабинетът на президента Румен Радев отказва да изпълни закона и нищо не може да му се направи. "Трябва да кажем на МС, че нарушава закона. Това е смисълът на тази декларация", обясни той.

От ПП пожелаха да бъдат поканени за дебата по декларацията служебният премиер Гълъб Донев и неговият финансов министър Росица Велкова. Първоначално водещият заседанието Росен Желязков отказа с мотива, че декларацията е "едностранно изявление", така че няма смисъл от тяхното присъствие. Асен Василев обаче поиска и получи почивка, докато двамата членове на правителството евентуално дойдат.

Това така и не се случи, защото Донев и Велкова отказаха да дойдат, като се оправдаха с други ангажименти. Това вбеси както депутатите от ПП, така и колегите им от БСП. Социалистите също подкрепят искането за нов бюджет, а и принципно са лошо настроени към служебния кабинет на президента, с когото враждуват. Соцдепутатът Румен Гечев заяви, че с примера, който дава служебният кабинет, всяко следващо правителство ще смята, че разполага с индулгенция да не изпълнява Конституцията и законите на страната. Той допусна, че депутатите направо трябва да си излязат от залата и да чакат, докато кабинетът си изпълни задълженията.

МЕЖДУПАРТИЙНИ БОРИЧКАНИЯ

Негодуванието на ПП се прехвърли от служебния кабинет към ДПС. Причината беше, че лидерът на движението Мустафа Карадайъ първо ги упрекна, че миналата година са приели удължителен закон, както и че кабинетът "Петков" е оставил 15 милиарда дълг след себе си.

Андрей Гюров - водачът на депутатите от ПП, рязко му отвърна, че ДПС не трябва изобщо да говори, защото с ГЕРБ са вкарали страната в "безвремие". Той обяви, че твърденията за огромни дългове са били опровергани, и попита защо ДПС подкрепя удължаването на действащия бюджет, ако е натоварен с такива задължения.

Вбесен, Карадайъ реагира, че ПП съществува като политическа сила, защото е нарушила Конституцията. "От каква морална гледна точка и с каква логика вие се правите на моралисти в тази зала? Нямате право!", изригна водачът на ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари