„Парите следват ученика“ заличи професионалното образование

0
Този принцип превърна някогашните техникуми в езикови училища
Този принцип превърна някогашните техникуми в езикови училища

Васил Велев: „Принципът „парите следват ученика“ трябва да бъде преосмислен

Да бъде преосмислен принципът „парите следват ученика“, призова председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на конференция „Качествено образование за икономически растеж и за по-високи доходи“, организирана от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ на 20 февруари 2017 г.

В своето експозе Васил Велев подчерта, че принципът „парите следват ученика“ трябва да бъде преосмислен не само, защото малки училища може да изчезнат и децата в малките населени места нямат равен шанс в сравнение с тези в големите градове.

Този принцип лесно се бюджетира, но няма резултат от него, защото парите следват ученика, но какво следва ученикът? Той следва модата и това, което е по-лесно, като същото важи за студента“, заяви Велев. И посочи, че този принцип е причина училищата и висшите учебни заведения да измислят добре звучащи специалности, за да привлекат по-голям брой учащи се, както и да бъдат оценявани ученици и студенти, които не притежават никакви знания, за да не се лишат учебните заведения от част от бюджета си. В същото време голяма част от завършилите не се реализират по специалността  и нивото на образованието си.

На практика този механизъм заличи професионалното образование, защото превърна някогашните техникуми в езикови училища, които подготвят кадри за кол-центровете и за емиграция“, посочи Велев.

В момента обществото плаща данъци, с които се финансира образованието в страната, но голяма част от учениците и студентите не се връщат обратно в икономиката, за да произвеждат отново данъци, които да финансират образованието“, каза още Велев.

Затова бизнесът настоява да се използват икономически механизми, с които да се регулира този процес. Такъв механизъм, например, е въвеждането на държавни стипендии за дефицитни за икономиката специалности при напълно доброволен избор с ангажимент за реализация в страната за определен период от време. В противен случай, ако този студент реши да напусне страната, за да не връща стипендията, той трябва да направи пазарен тест, че няма работа по неговата специалност у нас.

Велев призова и за активни мерки за насочване на повече ученици и студенти към природо-математическите и техническите специалности. Според него още в ранна училищна възраст трябва да се привлече интересът на подрастващите с помощта на включване в извънкласни форми на обучение.

В заключение Велев посочи, че освен председател на най-представителната организация на работодателите – АИКБ, той е ръководител и на група компании, обединени в холдинг Стара планина, като три от компаниите са в Топ 10 на Българска фондова борса. „Казвам това по повод репликата, че на кривата ракета Космосът й пречи. Ние сме от най-добрите ракети, но няма с кого да работим и тези проблеми трябва да се чуят, за да им се търси решение“, заяви Васил Велев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари