Папа Франциск: Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича!

1
Това каза по време на неделната Света литургия главата на римокатолическата църква
Това каза по време на неделната Света литургия главата на римокатолическата църква

Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича, каза папа Франциск, който отслужи неделна света литургия на площад "Княз Александър Първи" в София.

Господ знае какво силно изкушение е да се върнем към начина, по който нещата са били преди, каза Светият отец. Той разтълкува, че в Библията мрежите на Петър са символ на изкушаваща носталгия към миналото, на желанието да се върнем към нещата от миналото.

Пред опита на провала, на болката или факта, че понякога нещата не са така, както сме се надявали, винаги се появява едно опасно изкушение да се обезсърчим и да се предадем, допълни папа Франциск.

Господ не чака перфектната ситуация или вътрешни разположения - той ги създава, той не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничения, каза Светият отец.

Братя и сестри, Господ никога не се уморява да ни призовава. Силата на любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново, посочи папа Франциск.

Неделната Света литургия на папа Франциск на площад "Княз Александър Първи" в София с 15 минути по-рано от предварително обявения час по протокол 16.45. Службата е най-масовото събитие с участието на Светия отец у нас. По първоначална информация присъстват над 7600 души.

За литургията на площад "Княз Александър Първи" папа Франциск пристигна с папамобила, като заедно с него беше и монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Голяма група хора дойде на площада с четири автобуса от няколко села край Пловдив и от град Раковски. Беше малко тясно на предишното ни местенце, но тук предполагам, всички ще се доближат поне духовно до папата, разказа католичката Мария Павлова, която е от едно от пловдивските села. Жената е присъствала и по време на посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив. Мина на няколко метра от мен, с вълнение си спомня тя. Тогава беше много болен, но отслужи литургията, каза Павлова.

Голяма радост е за нас, присъствала съм на идването на предишния папа и знам какво е преживяването, разказа Емилия Големанова от Русе. Като уточни, че един автобус с хора от енорията в града е пристигнал в София. Има и възрастни хора и дори детенце, което няма годинка, разказа жената.

Дарина Палукова е от София, от енорията "Успение Богородично", тя дойде с децата си на месата, като за тях това е първа среща с папа. Очакваме с нетърпение да присъстваме на тази меса, изнесена от папа Франциск, разказа жената.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари