Пантеонът на възрожденците ще светне в цветовете на Световния ден на редките болести

0
Така Русе ще изрази знак на съпричастност към инициативата
Така Русе ще изрази знак на съпричастност към инициативата Снимка: Община Русе

Така Русе ще изрази знак на съпричастност към инициативата

Русе се включва в отбелязването на Световния ден на редките болести – 28 февруари. В знак на съпричастност фасадата на Пантеона на възрожденците тази вечер в 19:00 ч. ще бъде осветена в 4 цвята - синьо, зелено, розово и лилаво. Инициативата се осъществява от Националния алианс за хора с редки болести и Сдружение „Национална пациентска организация“ с подкрепата на Община Русе и за втори път под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

В кампанията тази година се включват и общините София, Бургас, Велико Търново, Благоевград и Хасково. В част от градовете символично ще бъдат осветени емблематични обекти в цветовете на Световния ден на редки болести. Сред тях са Националният дворец на културата (София), Мостът в Морската градина (Бургас), Крепостта „Царевец“ (Велико Търново) и Камбанарията в парк Ямача (Хасково). В подкрепа на кампанията се включва и Благоевград, където на сградата на общинската администрация ще бъде окачено специално създаденото „Знаме на подкрепата“.

В Световния ден на редките болести пациентските организации поставят на преден план необходимостта от създаването на Национална стратегия за хората с редки болести, която да бъде изградена върху пълния обхват на нуждите им и която да стъпи на ценностите на Европейския план за действие за редки болести. Необходима е комплексна работа по отношение грижите на пациентите с редки заболявания – от въпроса за психичното им здраве до предоставянето на специфична грижа за пациентите с онкологични и редки заболявания. През 2023 г. отново се поставя темата за изключително големите различия в грижата за пациенти с редки болести и достъпа им до лечение, които съществуват между отделните държави-членки на ЕС. Тези пациенти са силно дискриминирани у нас в сравнение с повечето европейски държави.

Началото на инициативата е поставено през 2008 г. от Европейската пациентска платформа EURORDIS. Нейната цел е да запознае европейската общественост с проблема „редки болести“. Всички, засегнати от тези заболявания, са изправени пред сходни трудности при получаването на точна диагностика, адекватна медицинска информация и правилна насока към квалифицирани специалисти. Факт, който засяга над 300 милиона души, 75% от които са деца. Пациентите с редки заболявания са психологически, социално, икономически и културно уязвими, тъй като по своята същност заболяванията им сериозно застрашават живота или имат хронично прогресиращо развитие с висока степен на инвалидизиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    реалист
    Кучетата си лаят, керванът си върви...колкото пъти русенци се възмощават от цветовете на дъгата с които се осветява Пантеонът на възрожденците??? Никакво съобразяване с тяхното мнение, както и с необходимото уважение към загиналите герои, погребани в Пантеона!!! И питам аз, РУСЕ на РУСЕНЦИ ЛИ Е???
  • 8
    5
    daskal
    Това е костница, бе, идиоти! Некропол. Място с много гробове. Не е просто някаква сграда. Никой от вас ли няма грам мозък, за да осъзнае, че подобни цветомузики са недопустими там?!
  • 4
    4
    гражданин
    До този,който е написал №1.Адмирации и гореща подкрепа.Тия идиотщини трябва да се прекратят.Не стига,че червената принцеса събори христиански храм,за да направи някаква компилация между медресе и гробница на махараджа,ами сега и цветове.Само дето не са организирали и дискотека с цветомузика.
  • 10
    3
    Вероятно
    Някаква рядка лудост ви е обхванала с мераците да оцветявате място с костите на загинали за свободата на България хора с какви ли не цветове. Продължавате с тази гавра и с ентусиазиран непукизъм. Ами оцветете сграда на болница, на общината, Доходното здание. Но кой ли да мисли и да се съобразява с мнението на гражданите.
  • 4
    2
    Имее
    Абе аз продължавам да се чудя кога ще осветите пантеона с педалските цветове....Вероятно когато педалите решат пак да си правят парад...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари