Пантеонът в Русе ще светне в синьо

0
Инициативата е по случай Световния ден за борба с пулмоналната хипертония
Инициативата е по случай Световния ден за борба с пулмоналната хипертония Снимка: Община Русе

Инициативата е по случай Световния ден за борба с пулмоналната хипертония

На 5 май сградата на Пантеона ще бъде осветена в синьо в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест “на сините устни” - пулмоналната хипертония.

Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

В интервала от 20:00 до 23:00 ч. на 5 май, сряда, ще бъдат осветени още:

• Националният дворец на културата в София;

• Мостът в Морската градина в Бургас;

• Камбанарията в близост до монумента „Света Богородица“ в Хасково.

Пулмоналната хипертония е невидимата болест, която те оставя без дъх. В битката с нея има много герои - лекарите и хората, които решават да дарят органите на свои роднини, изпаднали в мозъчна смърт. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните концентратори и скъпа поддържаща терапия. Единственият шанс в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация. Това рядко заболяване отнема възможността на хора в активна възраст, да тичат, да спортуват, да се забавляват - всяка крачка ги оставя без дъх“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония, предадоха от пресцентъра на Община Русе.

Въпреки усилията на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Всяка година в България се диагностицират между две-три деца с пулмонална хипертония. Ето защо е стартирана дарителска кампания, която ще продължи до 30 май и има за цел да осигури необходимата сума за закупуването на два броя кислородни концентратори – стационарен и портативен на стойност 6 780.00 лв., които да бъдат предоставени на екипа на Клиниката по детска кардиология на МБАЛ „Националната Кардиологична Болница“, където се лекуват децата с това рядко заболяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    хмL
    Кучетата си лаят...керванът си върви...така ще е и на изборите....
  • 5
    2
    Отегчен
    Пак ли? Пак ли ще боядисваме костицата? Да се финансират от парите ни исторически обекти е смислено в някакви допустими граници, но тия кражби с оцветяването на гробища нещо зачестиха! За сума години как пък не се намери един мижав щат да се назначи историк в тоя Пантеон? Едно ниско човече, пазач някакъв дудне такива измислици там, че е срам за българите. Е, то човечето май не е и точно българин де.
  • 8
    1
    Това е
    За пореден път супер наглост и подигравка с паметта на бележити българи, чиито кости са в Пантеона! За пореден път светват празните глави на "умниците", които въпреки мнението на гражданите продължават това безумие!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари