Панелните блокове са по-сигурни при земетресение

1
У нас панелките са над 700 000, а около 200 000 са в София
У нас панелките са над 700 000, а около 200 000 са в София Снимка: БГНЕС

Свързващите метални конкструкции на отделните части при този тип строителство правят сградите по-гъвкави, тъкмо защото не са монолитни, категорични са архитекти

Панелните жилища може да са остарели и неугледни, на фона на модерните нови блокове, но е възможно да надживеят няколко поколения българи, коментираха качеството на емблемата на соцстроителството архитекти пред Lupa.bg. Въпреки че от десетилетия, старото строителство се сочи като некачествено, възможно е при по-силно земетресение да се окаже, че тъкмо панелките ще защитят най-добре обитателите си.

„Свързващите метални конкструкции на отделните части при този тип строителство правят сградите по-гъвкави, тъкмо защото не са монолитни. Много по-рискови при трусове са монолитните бетонни блокове., коментираха експертите. Други спецове обаче контрират, че дюбелните връзки при панелките изтъняват с годините и с течение на времето корозират. Затова некачествено направените постройки, които са навъртели вече 50 плюс, може да се окажат изключително опасни за жителите си.

Такъв е случаят с разцепилите се блокове в столичния кв. „Надежда”. Въпреки това, феновете на този тип строителство твърдят, че старите, качествено построени панелни жилища са в пъти по-сигурни от новото некачествено строителство.

Оценките на експертите обаче не са в състояние да качат цените на соцблоковете и в крайна сметка тези апартаменти се продават най-евтино на пазара.

В същото време, архитекти уточняват, че особено важно за здравината на сградите е върху стабилна основа ли са построени. Много от панелките са издигнати върху лабилна почва и това е една от предпоставките за по-малко години живот на тези сгради.

У нас панелките са над 700 000, а около 200 000 са в София. Първите мегаблокове са издигнати през 60-те години, а преди 90-та година, почти 80 процента от населението живее в тези вертикални села, както иронично ги наричат критично настроените към тях.

Въпреки всичко, строителни инженери продължават да настояват, че този тип строителство има живот 100 години и сградите, построени върху стабилна почва, са здрави и сигурни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари