Пандемия от разводи в Румъния

1
Изолацията се отразява тежко на брака в северната ни съседка
Изолацията се отразява тежко на брака в северната ни съседка

Изолацията, липсата на сигурност, финансовите тревоги, предизвикани от икономическата ситуация, както и невъзможността за извършване на ежедневна активност са причините, които са довели до разпадането на много двойки в Румъния в периода на пандемията, а партньорите са се озовали в съда, пише румънският вестник "Адевърул" в статия под заглавие "Пандемия от разводи: изолацията се отразява тежко на брака".

Някои са избрали да се разведат по взаимно съгласие и сега очакват насрочване на дело в съдилищата, които тъкмо подновиха работа по граждански дела. Други - от изостанали райони и с по-ниска степен на образование, са избрали насилието спрямо партньора и сега са обвиняеми по наказателни дела, предава БТА.

Адвокат Силвиу Файер заяви пред "Адевърул", че молбите за развод и за ограничителни заповеди в неговата адвокатстка кантора са нараснали с 50 процента в периода на извънредното положение. Според него това е резултат от изолацията, която е изострила напрежението между партньорите.

Новите дела се прибавят към и без това претоварените съдилища, тъй като по време на извънредното положение се разглеждаха само някои случаи. Делата за семейно насилие бяха сред тях, но тези за развод ще се насрочват тепърва през следващите месеци, може дори през есента.

Официалната статистика показва, че на горещата телефонна линия за жертви на домашно насилие в периода 16 март - 10 април са регистрирани 251 сигнала. Миналата година за същия период са получени 111 сигнала, отбелязва адвокат Файер.

Социологът Мирча Киву посочва, че повечето случаи на домашно насилие от периода на извънредното положение са регистрирани в семейства, които вече са имали проблеми.

"Когато един брак "е разклатен", подобен период на изолация може да бъде фатален за двойката. Ако вече съществува напрежение между съпрузите, съжителството ден след ден, нонстоп, води накрая до насилие. Наред с това, някои средства за борба с този феномен, нямаше как да бъдат използвани. След скандал, жената не можеше да каже: "Отивам при мама!", защото бе забранено напускането на дома", отбеляза социологът.

Симона Войческу, представителка на неправителствена организация, която се бори за правата на жертвите на домашно насилие, разказа за случай на жена от град Яш, която не е била приета в специализиран център, защото нямала направен тест за COVID-19. В град Алба пък жена, която избягала от дома си с двете си деца, получила отказ да се качи в такси, защото ставали общо четирима пътници в автомобила. "И в двата случая трябваше да се обърнем към полицията, за да разреши проблема", разказва Войческу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари