Арести в 4 държави заради източване на фондове след пандемията

2
Престъпната организация се разследва за отклонени средства от италианския национален план за възстановяване и устойчивост
Престъпната организация се разследва за отклонени средства от италианския национален план за възстановяване и устойчивост

Престъпната организация се разследва за отклонени средства от италианския национален план за възстановяване и устойчивост

Полицията в Италия, Австрия, Румъния и Словакия арестува днес 22-ма души в рамките на разследване на предполагаемо източване на стотици милиони евро от фондове за помощ след пандемията на Европейския съюз. Сумата в размер на 600 милиона евро е част от парите за възстановяване на Италия след пандемията, предаде Асошиейтед прес, като се позова на офиса на Европейската прокуратура (ЕППО).

Разследващите подозират, че престъпната организация е отклонила невъзстановимите средства от италианския национален план за възстановяване и устойчивост между 2021 г. и 2023 г.

Италианската програма е финансирана от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, план за няколко милиарда евро, който беше разработен, за да помогне на страните от ЕС да вдъхнат нов живот на своите опустошени от пандемията икономики.

Според данните на ЕС националният план за възстановяване и устойчивост на Италия е най-големият в блока, на стойност 194,4 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми, и представлява 10,8% от брутния вътрешен продукт на страната през 2019 г.

Европейската прокуратура съобщи, че финансовата полиция във Венеция е изпълнила заповед на съдията по предварителното производство за замразяване на активи на стойност над 600 милиона евро.

С подкрепата на правоприлагащите органи от другите държави членки, 22 лица бяха арестувани в Италия, Австрия, Румъния и Словакия“, съобщи ЕППО, цитирана от БТА.

Осем заподозрени са задържани под стража, докато (още) 14 заподозрени са под домашен арест, а на един счетоводител е забранено да упражнява професията си. Помещенията на заподозрените и на разследваните фирми също са били обект на претърсвания и изземване на доказателства“.

ЕППО каза, че престъпната организация е използвала фалшиви корпоративни баланси, докато е кандидатствала за безвъзмездни помощи в подкрепа на фиктивни малки и средни компании, разширяващи се на чужди пазари.

Задържаните са заподозрени, че са работили в съучастие с мрежа от „счетоводители, доставчици на услуги и публични нотариуси“, за да получат парите, които са прехвърлили в банкови сметки в Австрия, Румъния и Словакия. Според европейската прокуратура те са използвали модерни технологии, като виртуални частни мрежи (VPN), облачни сървъри, разположени в чужбина, криптоактиви и софтуер за изкуствен интелект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    *************************************************
    А Урсула? А мъжът ѝ? А Бойко Методиев? А Венцислав Мутафчиев? А Ангел Кунчев? А Костадин Ангелов? КОГА?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари