Паметници по цял свят потънаха в мрак

0
С този акт се отбелязва Часът на Земята
С този акт се отбелязва Часът на Земята Снимка: FELIPE DANA / AP

С този акт се отбелязва Часът на Земята

Паметници в цяла Европа днес потънаха в мрак, с което беше отбелязано световното събитие Часът на Земята, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сред тях беше и Бранденбургската врата в Берлин, където светлините изгаснаха като част от световното движение, което насърчава държавите да изключат осветлението си в 20:30 ч. местно време за един час, за да привлекат вниманието към проблемите, свързани с проблемите на природа и изменението на климата.

В Германия, наред с подчертаването на екологичните проблеми, събитието имаше за цел да коментира политическия климат.

"Духът на времето е напрегнат. Кризите, конфликтите и войните държат хората много заети", заяви Вивиан Радац, ръководител на отдел "Климат" във WWF Германия, в навечерието на събитието.

"Тази година искаме да използваме Часът на Земята като момент един за друг, за нашата планета и да покажем, че сме единни: Ние се застъпваме за по-добра защита на климата, за взаимно уважение, за демокрация."

Тя заяви, че тазгодишното затъмняване на паметника е начин да се заеме позиция срещу изместването на политиката вдясно и свързаното с това отричане на климатичните катастрофи.

Много хора в Германия заемат по-твърда позиция по политически въпроси, показвайки подкрепата си за свободата и демокрацията, след като доклад разкри планове на крайната десница да организира масови депортации на германци с чуждестранни корени.

В отбелязването на Часът на Земята се включиха и други паметници по света - от Лондонското око и Айфеловата кула до Операта в Сидни.

Тазгодишната кампания започна в Нова Зеландия, където в 20:30 ч. потънаха в мрак паметниците в Оукланд, включително кулата Скай Тауър и моста Харбър Бридж, и сградите на парламента в Уелингтън.

Вече 18-та година WWF International също призовава хората да дадат своя принос към инициативата "Дарете час за Земята" и да прекарат 60 минути, правейки нещо положително за планетата.

"Изключително важно е да се включим, ако искаме да повишим осведомеността за екологичните предизвикателства и да огънем кривата на загубата на биоразнообразие до 2030 г.", каза генералниият директор на WWF International Кирстен Шуиджт.

"Опазването на нашата планета е споделена отговорност и изисква колективни действия от всяко кътче на обществото."

Инициативата започва през 2007 г. в Австралия и в резултат на нея цели улици, сгради, забележителности и градски силуети стават тъмни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До първия
    ААми по тази логика ако трябваше да загасяме светлините за всички избити мирни украинци от ватнишките свини, то това означаваше въобще да не пускаме лампите. Путлеристките животни избиват наред, независимо дали е мъж, жена, дете, бебе или старец. Ами ако трябва да загасяме и за избитите от конфликта в Газа? Нещо бъркаш - излез на въздух малко да ти се поотдуха главата
  • 0
    1
    ...
    За миг си помислих, че тези хомо нищожества са свели глави пред избитите в Москва от укронацистите.. Ей сега вече ще стане напечено.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари