Паметникът на моряка в Русе се е наклонил застрашително

2
Поради хлътване в основата му паметникът се е наклонил значително в посока към реката
Поради хлътване в основата му паметникът се е наклонил значително в посока към реката

Поради хлътване в основата му паметникът се е наклонил значително в посока към реката

Тревожно е състоянието на Паметника на моряка – за това алармира общинският съветник Владислав Атанасов. Монументът се намира в непосредствена близост до крепостта Сексагинта Приста и е място, което любители фотографи използват, за да запечатат залеза над река Дунав.

Поради хлътване в основата му паметникът се е наклонил значително в посока към реката. Хора в района разказаха, че деформацията е доста време, но сега е станала застрашителна, предаде Русе Медиа.

На изминалата сесия Владислав Атанасов постави въпроса за евентуалната възможност да се отпуснат средства от общинския бюджет, с които да се укрепи. От отговора на администрацията стана ясно, че вече има предприети действия. От общината са изпратили хора, които са окосили тревата около паметника, възстановили са плочите в пространството на терасата, които са се били разместили от слягането на почвата, но за по-сериозни дейности за укрепването засега няма възможност.

Позицията на общината е, че този паметник е ангажимент и на държавата и затова са предприети действия и той вече е включен в списъка на войнишките паметници. Държавата има специално предвидени средства за войнишките паметници, които са вписани в специален регистър. От местната администрация се ангажираха да направят проучване и проектиране, за да може да се прецени реалната ситуация доколко е сериозен проблемът и да може да се прогнозира каква сума би била необходима за неговото изправяне и укрепване.

По традиция там се проведе тържествената церемония, свързана с българското морячество, като тази година се навършват 130 години от създаването на Българското параходно дружество. Тържествата винаги започват от Русе, като на Паметника на моряка се поднасят венци и цветя както от представителите на Военно-морското училище във Варна, така и от командването на флота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Русенски рунтав гъз
    Да му го преместят в другия крачол да се нивелира малко
  • -6
    4
    Бубака
    Ами наклонил се е - защото се напушил! Отделно нацепеняците търсят стабилното му рамо, когато се начешат и земята започне да се върти!!!
  • 15
    3
    МОРЯКА-свидетел
    ПРОБЛЕМА С ПАМЕТНИКА Е ОТ ВРЕМЕТО НА ПЛАМЕН СТОИЛОВ КОЙТО И В НАЙ СМЕЛИТЕ СИ МЕЧТИ И РОЗОВИ СЪНИЩА НЕ МОЖЕШЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ ЧЕ С НУНЕВ ЩЕ Е НА ТАКЪВ ШЛАНГ.ТОВА СЕ ВИЖДАШЕ ОТ ВСИЧКИ ПОСЕТИТЕЛИ И ОТ ЖИВУЩИТЕ СРЕЩУ ПАМЕТНИКА.МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ И ПРЕДИ ТОВА ИМАШЕ ВИД ЧЕ ОСНОВАТА ПОДАВА.ТОВА ЧЕ СТОИЛОВ И ПРЕДНИ КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ ЛОБИСТКИ СЪВЕТИ СА СПАЛИ МАНДАТ СЛЕД МАНДАТ Е ПРОБЛЕМ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ,ПАТРИОТИТЕ И РУСЕНСКИТЕ ГРАЖДАНИ.ЦЯЛ ГРАД ГЛЕДА ГАДОСТИ И МЕРЗОСТИ ГОДИНИ НАРЕД И МЪЛЧИ НЕ САМО ЗА ПАМЕТНИКА. ТАКА ЛИ Е? ПИТАМ ВИ ,АЗ ВСИЧКИ? ПЕНЧО СЕ Е МОТАЛ ИЗ УНИВЕРСИТЕТА И БАРЧЕТАТА ПО УЛ ЯНТРА КОГАТО ПАМЕТНИКА ТРЪГНА ДА СЛЯГА. РАБОТАТА НА РУСЕНСКИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ,АПИ,ВиК,Общ.Транспорт ,Чистота е като Каруцата пред коня.ЗНАЕМ Я. ЧЕСТИТ ВИ ПРЕДСТОЯЩ 9-ТИ МАЙ НА ВСИЧКИТЕ,ДЕН НА ЕВРОПА И ПОБЕДАТА НА СССР СРЕЩУ ХИТЛЕРОФАШИЗМА.-ДА ЗДРАВСТВУЙ ДЕНЬ ПОБЕДА........БИЙ НЕМЕЦА ДО БЕРЛИН,БИЙ ВРАГЪТ.
  • 11
    2
    Избирател
    И на изборите какво ще стане - ще дойде някой извънземен?
  • 11
    1
    ttt
    Статията напълно показва работата на Пенчо и компания. При наклонен паметник, те му окосии тревата и решили, че паметниците в Русе са задължение на държавата. Кога са изборите? Вече не се търпи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари