Пълни ресторанти и заведения в София

0
Въведоха ноу-хау срещу COVID-19
Въведоха ноу-хау срещу COVID-19 Видео: БНТ

Въведоха ноу-хау срещу COVID-19

Ресторантите и заведенията за хранене у нас отвориха врати за първи път тази година. Посещенията в тях ще бъдат при строги правила.

На столичния булевард "Витоша" заведенията са пълни с хора, информира БНТ. Макар с ограничения днешният ден се оказа дългоочакван празник не само за ресторантьорите, но и за клиентите. В последните седмици имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения въпреки забраните. Сега заведенията отново могат да работят, но при спазване на строги мерки.

Заведенията ще работят при капацитет от 50%, персоналът ще носи маски, а дезинфектанти има почти на всяка крачка. Най-голямото притеснение в сектора е, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.

Нов месец, ново начало, а в някои ресторанти освен познатите до момента противоепидемични мерки, като маски и дезинфектанти, има и още.

"Новост при нас е дигиталното меню, което се сканира с телефона от клиента и по този начин ограничаваме контакта с клиента, като не се предава хартиен носител, за да не се разнасят допълнителни зарази", каза сервитьорът Марина.

Спазването на дистанцията е задължително, а помещенията се дезинфекцират на всеки час.

"Разпределението на масите е двойка, четворка, спазваме абсолютно цялото отстояние, което се изисква от закона и няма как да бъдат разположени повече хора от това, максимум капацитетът са 6 човека", каза управителят на ресторант Кристина Асенова.

Затварянето на заведенията е наложило и преквалифициране на много хора в бранша.

"Като цяло има доста голям недостиг на персонал, около 20 процента въобще няма да отворят, така че нека да мине месец - два и ще правим тогава изчисления колко са всъщност загубите и най-вече загуби на работна ръка", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Маргарита Вълкова попада в тези 20 процента. В ресторантьорския бранш е от 17 години. Докато нейни колеги ѝ посрещнаха днес първите си клиенти, нейното заведение в Бургас остана затворено. Причината - притеснява се от липсата на достатъчно оборот.

"Ако отворим това, което аз виждам като картина пред себе си, е клиенти, които ще пият по едно кафе да речем в рамките на 2 часа само и само да се видят с приятели, а тук в нашия бизнес разходите са безкрайно много, за да си позволим да разчитаме на някакви дребни приходи", каза собственикът на заведение Маргарита Вълкова.

От бранша се страхуват и от обявяването на трети локдаун, който ще бъде пагубен за бизнеса им. Освен това се притесняват и за служителите си, които в момента са на борсата.

"Смятам, че към момента е по-добре за моя екип да имат тази финансова сигурност, отколкото да отворим заведението днес, да излъжа хората си, че ще имам възможност да им плащам парите, защото ако нямам оборот, няма откъде да дойдат тези пари", каза собственикът на заведения Маргарита Вълкова.

На този фон в Благоевград има глад за кадри в бранша. Като управител на заведение Радослав Митрев от няколко седмици е пуснал обява за набиране на персонал, но и до днес няма нито един желаещ.

"За жалост персонала е един от най-големите проблеми в нашия сектор. Както и при мен има напуснали, сменили професията, търсим, набираме хора. Лично при мен напуснаха 3-ма човека от сервитьорите. Причината единствено главно оставането без работа и намирането на друго поприще. За радост си намериха в стабилни сектори", каза управителят на заведение Радослав Митрев.

От ресторантьорския бранш, който претърпя големи икономически загуби през последните месеци, се надяват да не се стига до поредно затваряне на заведенията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари