"Палечка" оживява на русенска сцена

1
"Палечка" оживява на русенска сцена
Видео: БГНЕС

Живи актьори и кукли ще бъдат сценични партньори в новия спектакъл на Драматичния театър в Русе "Палечка" по приказката на Андерсен. За първи път трупата на драматиците прави постановка, която е смесица от двата жанра, а неин автор е куклената режисьорка Росица Миновска-Деведжиева. Това е неин дебют в Драматичния театър, а представлението обещава да бъде особено интересно.

"От години мечтая да поставя "Палечка" и когато от Драматичния театър ми предложиха в началото на годината да направя спектакъл на тяхна сцена, веднага започнах да пиша драматизацията. За мен драматичната сцена е идеалното място да бъде видяна разликата между Палечка и съществата от реалния свят. Палечка и Принцът на елфите са единствените кукли, останалите са живи актьори, които се свързват с двата куклени персонажа чрез маските и леко обемните костюми. За мен основната тема в приказката е темата за свободата, както и пътят, който човек изминава, докато намери своето място", обясни Росица Миновска.

Тя похвали актьорите от Драматичния театър и особено артистите, които играят с куклите – Евгения Явашева и Иля Пепеланов. На свой ред те пък споделиха, че им е било страшно интересно да влязат в ролята на кукловоди. В останалите роли участват Надя Банчева, Татяна Цветкова,

Ясена Господинова, Любомир Кънев. Сценографията е дело на носителката на тазгодишната награда "Икар" Елица Георгиева, за която това е първа постановка след отличието. Музиката е написана от русенския композитор Пламен Мирчев-Мирона, който работи от години в екип с режисьорката заедно със създателката на куклите Лиляна Василева. Премиерата на "Палечка", която е петият нов спектакъл за сезона за Русенския драматичен театър, ще се играе на 9 април. Това е своеобразно продължение на дългогодишната традиция на трупата да прави едно или две заглавия годишно за детската публика.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари