Палатки и кемпери изместиха луксозните хотели тази година

1
Ковид кризата остави големите хотели празни, но напълни родните къмпинги
Ковид кризата остави големите хотели празни, но напълни родните къмпинги Снимка: Елена Фотева

Шефът на НОЩ ген. Мутафчийски и спортната легенда Стефка Костадинова също избрали шикозна къща на колела

Ковид кризата остави големите хотели празни, но напълни родните къмпинги. Шумни компании, млади родители с бебета и семейства с по няколко деца си делят пространството край плажа, прекарвайки почивката си в на пръв поглед странна симбиоза. Стопани по Южното Черноморие признават, че това лято дори връщат туристи, има много повече хора на палатки, бунгалата са заети със седмици напред, освен най-скъпите, няма място и за допълнителни кемпери и каравани, пише "24 часа". 

“Всеки ден отказваме резервации, защото всичко до края на август е заето. Най-много са туристите, които пристигат с палатки - повече са от всяка друга година. Плащат по 7 лв. на вечер, плюс 4 лв. на човек”, казва управител на един от най-красивите къмпинги в община Царево, разположен на малък полуостров само на километър от Ахтопол.

Подобна е ситуацията и в останалите къмпинги на юг от Бургас, които родни туристи напълниха след призивите да почиват в България и най-вече след санкциите, които Гърция предприе заради коронавируса. А и цените в къмпингите си остават по-ниски от тези по курортите - бунгало за 4-ма може да се намери и за 30 лв. на вечер, ако е с обща тоалетна, но има и доста по-луксозни, които започват от 50 лв. нагоре.

Купон на пълна пара кипи в култовите къмпинги около Созопол, Приморско и Царево. “Мерките за безопасност се спазват, доколкото е възможно. Осигурили сме дезинфектанти, в магазина се влиза с маска, иначе нищо по-особено няма това лято”, казва управител на частен къмпинг в гориста местност между “Градина” и “Златна рибка”. Там все още има места, но през делничните дни, а нощувка със собствена палатка излиза 30 лв. на вечер. Цената се вдига с 5 лв. за петък и събота, но места почти не могат да се намерят, тъй като пристигат стотици за почивка през уикенда. Затова съветът на стопаните е тези, които са планирали по-дълг престой на морето да се настаняват през седмицата.

Редовен обитател на къмпинга от Бургас казва, че съчетава работата с почивката, като още от началото на лятото вечер спи на палатка край морето, а през деня е в града. Разказва, че зоните са отделно обособени за палатки и кемпери, като имат отстояние 5-6 метра. “Чистотата е перфектна, баните и тоалетните се мият и дезинфекцират по 4 пъти на ден, заведенията също спазват инструкциите за безопасност. На самия плаж обаче хората се смесват, купонясват, без да спазват дистанция, все едно няма коронавирус”, признава бургазлията.

“Най-важното нещо за безопасната почивка на палатка е да има работещи санитарни помещения и за предпочитане топла вода. Има ли ги, няма опасност от зарази. Хората идват при нас, за да усетят природата, а и сега покрай коронавируса предпочитат сами да си приготвят храната, така се чувстват по-безопасно”, казва управител на едни от най-посещаваните къмпинги по морето.

Абсолютен ренесанс преживяват този сезон кемперите и караваните, които буквално изместиха луксозните хотели. При тях контролът върху чистотата и дезинфекцията е изцяло в ръцете на обитателите им, които сами организират домакинството и начина, по който ще контактуват или не със съседите си в къмпинга. Лек смут имаше още в началото на сезона покрай болен от коронавирус столичанин, пристигнал с каравана в къмпинг до Созопол, но след тотална дезинфекция от Регионалната здравна инспекция успокоиха летовниците и животът в къмпинга бързо влезе в обичайното си русло - пълен релакс край вълните и сливане с природата.

“Всяко лято почиваме на каравана край Созопол, имаме възможност за по-дълга ваканция. Смятам, че е абсолютно безопасно, не бих заменила къмпинга и с най-луксозния хотел”, казва млада жена от Пловдив, дошла на море със съпруга си и двете им деца, на 4 и 6 г.

Между 60 и 70 лв. излиза нощувката в напълно обзаведена каравана по Южното Черноморие, а ако се наеме за целия сезон цената е около 1500 лв. Къмпинг край Черноморец пък предлага почивка в луксозни кемпери с веранди, от които се разкрива страхотна гледка към залива. През юли там са били забелязани да отмарят ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски със съпругата си и спортната ни легенда Стефка Костадинова. Очевидци твърдят, че там хигиената била издигната буквално в култ, а целият персонал не свалял предпазните маски от лицата си по време на работа.

Все по-голямо е търсенето на чисто нови кемпери, които в силния сезон се отдават под наем за 250-260 лв. на денонощие, но разполагат с всичко необходимо за перфектна почивка на шест-седем души, казват запознати. По-сериозни отстъпки в цените имало, ако луксозните къщи на колела се наемат за повече от 20 дни. Предимството на кемперите е, че дават възможност за незабравима ваканция на цялото семейство, което може да опознае различни местенца по Черноморието, вместо да стои на едно място, казва бургазлийка, която от години е фен на този вид летуване. Между 2200 и 2500 лв. струва парцел за кемпер с място за палатка за гости за целия сезон, но ако е на първа линия, достига до 5000 лв.

И къмпингите на Северното Черноморие са пълни до дупка с палаткуващи. Безспорно най-евтиният начин за почивка. Основно местата си делят румънци и българи. Цените са около 10 лв. на човек. Срещу това се получава ток и ползване на общите бани. Почти няма хора с маски, плажните барове не работят с посуда за еднократна употреба, разказаха очевидци. В общите санитарни помещения просто е прибавен дезинфектант. Всъщност именно тук животът тече, сякаш пандемия няма.

На север най-голям е интересът към бунгалата в Камчия. Там те са са всякакви - от цели апартаменти с барбекюта и веранди до стари соцпостройки. Цените са от 120 до 70 лв. на вечер. Туристите ги харесват заради прохладата на гората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари