Пак скандали в парламента, този път заради ОВОС

0
Спорът беше за това трябва ли да се върне обжалването на две инстанции на оценката на въздействието върху околната среда за обекти от национално значение
Спорът беше за това трябва ли да се върне обжалването на две инстанции на оценката на въздействието върху околната среда за обекти от национално значение Видео: NOVA

Те спориха трябва ли да има обжалване на проекти на втора инстанция

В парламента скандали и ново напрежение в коалицията. Спорът беше за това трябва ли да се върне обжалването на две инстанции на оценката на въздействието върху околната среда за обекти от национално значение, предаде NOVA

От 2017 година насам оценките за въздействие върху околната среда, които засягат обекти с национално и стратегическо значение, могат да се обжалват само на една инстанция. Управляващите поискаха промяна и настояха за възможността да се обжалват и на втора инстанция. Идеята не се хареса на всички партии в управляващата коалиция.  Те се съгласиха с мотива на опозицията, че ако има две инстанции, ще се бавят важни проекти за страната ни като например строителството на магистрали.

В крайна сметка се стигна до консенсус втората инстанция да влезе в сила от 2024 година.

„Това, което искаме, е гарантиране на опазването на околната среда, но и ускоряване на големите стратегически инфраструктурни обекти в страната. Нормално ли е вече колко години да не може да бъде направена магистралата към Гърция”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

Коалицията тръгна смело и някъде по пътя започна да се колебае. Втората инстанция не е някакъв фетиш, а е важна”, заяви Крум Зарков.

„Шест месеца този законопроект беше поставен на трупчета и чакаше своя звезден миг, за да излезе от въртележката на коалиционните пазарлъци”, коментира Младен Шишков, ГЕРБ-СДС.

„Този законопроект като цяло не предлага нищо. Само саниране на проблемите от миналото”, смята Иво Русчев от „Възраждане”.

„Дали ако остане едната инстанция, заради корупция в съдебната система някои проекти да не минават”, заяви екоминистърът Борислав Сандов.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари