Падащата китайска ракета премина над Петричко

0
Ще паднат ли отломки от нея в България?
Ще паднат ли отломки от нея в България? Снимка: БГНЕС

Ще паднат ли отломки от нея в България?

Много малка е вероятността отломки от ракетата да паднат над България. Рано тази сутрин около 4:10 тя е преминала над Петричко. Била е наблюдавана от астрономи любители, включително и от София. Виждала се е с яркост съизмерима с тази на международната космическа станция. Пътят на ракетата може да се проследи в реално време в интернет, а когато наближи Балканския полуостров с бинокъл или далекоглед може да се наблюдава и под открито небе.

"Нейната траектория се съчетава и с земното въртене, затова се случва по различно време над различни точки от Земята в този диапазон от 41,5 северно до 41,5 южно географски ширини. Тъй като самата орбита на ракетата е наклонена под такъв ъгъл спрямо екваториалната равнина на земята и затова е получават тези явления. Колкото до опасност от падане по принцип съществува вероятност ракетата да падне в същия този коментиран диапазон. Колкото за вероятността да се случи това в крайните южните райони на България, възможността е много много много малка", каза пред БНТ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и катедра "Астрономия" при СУ

"Все пак има прогнози, според които около 7:19 минути българско време отломките от нея ще паднат в южните части на тихия океан, като съответно се посочва една точка, намираща се югоизточно от Австралия", каза още физикът в Института по астрономия при БАН и катедра "Астрономия" при СУ Пенчо Маркишки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари