„ОЗК Арена“ в очакване на първите протоколи от изборите

0
Още утре в ранния следобед се очаква Районната избирателна комисия в Русе да обяви резултати от парламентарния вот в областта
Още утре в ранния следобед се очаква Районната избирателна комисия в Русе да обяви резултати от парламентарния вот в областта

Още утре в ранния следобед се очаква Районната избирателна комисия в Русе да обяви резултати от парламентарния вот в областта

Това заяви председателят на РИК Милена Хинкова в разговор с областния управител Борислав Българинов. Забавянето спрямо предния път се дължи на това, че сега ще се броят всички разписки от всички секции – нещо, което бе решено от ЦИК.

След по-малко от час част от екипите на РИК и Областна администрация – Русе, ангажирани с изборите, ще се преместят в многофункционалната спортна зала „ОЗК Арена”. Не случайно основна част от процеса по произвеждане на изборите се случва именно там. Идеята е да се избегнат опашки при предаването на протоколите от вота и така да се съкрати до минимум времето за тяхната обработка. Протоколите от изборния ден ще бъдат подложени на двойна проверка. Опасенията на РИК са свързани най-вече с евентуални грешки при попълването на протоколите. Затова те са готови да консултират всяка от комисиите във всеки един момент и дори по телефона. Екипът на Районната избирателна комисия припомня още, че от секционните избирателни комисии трябва да опаковат отделно неизползваните бюлетини, канцеларските материали и печатите.

В залата ще има възможност и за наблюдение на процеса през цялото време. Освен това се цели и осигуряване на достатъчно голямо пространство и съответно спазване на противоепидемичните мерки. С участието на ангажираните институции е разработена детайлна план-схема за движение в залата. Същевременно бяха проведени и множество срещи включително и такива на терен за запознаване със ситуацията и предприемане на възможните допълнителни мерки, така че да се осигури безпроблемно и адекватно протичане на процеса. Бяха проведени и няколко симулации на целия процес, които преминаха безпроблемно. По искане на Българинов бе направена и промяна в организацията на движение и обработка на данните в Арената. Идеята бе продиктувана от това, че предстоящите избори са безпрецедентни в историята на страната, тъй като за пръв път ще се гласува машинно за президент и парламент.

Охраната на изборния процес е под контрола на органите на МВР. Осигурени са специализирани автомобили на спешна помощ и на пожарната.

Днес от 21.00 часа ще се проведе пресконференция на РИК относно това как е преминал изборният ден. Тя ще се състои в „ОЗК Арена“ като влизането в залата ще става само след представяне на журналистическа карта или чрез представяне на официален списък от ръководството на съответната медия на лицата, които са ангажирани с отразяването на изборния процес.

Краят на днешния изборен ден е обявен за 20.00 ч. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч., но не и след това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари