Отживели домакински съвети, които вече звучат смешно

0
Има техники, които домакините все още си предават една на друга, но те са със съмнителен ефект
Има техники, които домакините все още си предават една на друга, но те са със съмнителен ефект

Кипнете вода и натопете бельото в нея; търкайте детските съдове със сода…

В миналото разбиранията за дезинфекция и поддържане на хигиена са били доста по-различни от настоящето, в което има къде-къде по-съвременни и приемливи начини за чистене и стерилизиране, пише noviteroditeli.bg. Някои от бабините трикове са незаслужено пренебрегвани и забравени във времето.

Например този за содата бикарбонат, която може да почиства всичко. Но има и други техники, които домакините си предават една на друга от поколения, и които са доста смешни. Преценете сами:

Проветряване на килими, възглавници и матраци

На времето, на слънце и на въздух всички настилки от жилището редовно са били просвани „за проветряване“ и за да загинат паразитите в тях. Тази техника е имала съмнителен ефект и, слава богу, че в наши дни меките тъкани са синтетични, а във възглавниците има антибактериален бамбук.

Вестници в антрето

Когато детето се прибере от двора с кални и мокри ботуши, стъпва върху тях, за да не изцапа пода и да не се образуват локви по паркета. Вестниците, настлани в коридора, обират калта и после просто се изхвърлят и заменят с нови. Е, не е никак красиво, но такава е била представата за поддържане на хигиена и чистота в дома.

Хлориране за дезинфекция

Хлорът е най-популярният дезинфектант за пречистване на вода, защото този газ убива всякакви бактерии. Той обаче е силно отровен и може да предизвика алергии, астма… Само че бабите не са си давали сметка за това и направо са благоговеели пред свойствата му.

Почистване на крушките със спирт

Днес най-много да избършем от прах полилея веднъж-два пъти годишно, но бабите са проявявали изключителна старателност и, тъй като са знаели, че електрическите крушки събират много прах, която е източник на болести, а и намалява притока на светлина, са напоявали кърпа в спирт и с нея са избърсвали всяка лампичка до блясък.

Миене на прозорците с амоняк

Амонячният разтвор кара стъклата да заблестят, а освен това бабите са знаели и за свойствата му на репелент и са твърдели, че той пъди молците и комарите от дома. По време на почистването в тези домове се е дишало трудно, но пък колко чисто става после…

Колосване на бельото

Чаршафи, покривки, даже яките на дядовите ризи – всички естествени материи в дома са бивали редовно натопявани след прането в рядка каша от брашно или нишесте и вода. След това дрехите и завивките, казват, ставали снежнобели, а въпросната субстанция не е разрешавала на петната да проникнат дълбоко в тъканта.

Днес има различни избелващи и улесняващи гладенето препарати, които са доста по-хигиенични от колосването, което е предизвиквало силно изпотяване у онези, които са имали съприкосновение с колосаните материи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари