Отворено писмо на Иван Белчев до началника на РДНСК - Русе

1
скосяване и тактилни ивици на кръстовището бул. "Цар Освободител" с бул. "Съединение" и ул. "Петко Д. Петков"
скосяване и тактилни ивици на кръстовището бул. "Цар Освободител" с бул. "Съединение" и ул. "Петко Д. Петков" Снимка: Иван Белчев / Facebook

Писмото касае искане за скосяване и тактилни ивици на кръстовището бул. "Цар Освободител" с бул. "Съединение" и ул. "Петко Д. Петков"

Народният представител от Русе Иван Белчев се обърна към началника на РДНСК - Русе с писмо относно скосяване и тактилни ивици на кръстовището бул. "Цар Освободител" с бул. "Съединение" и ул. "Петко Д. Петков".

"След проведен разговор със Съюза на слепите в България относно силата на звуковия сигнал на светофарните уредби на кръстовището на бул. Цар Освободител с бул. Съединение и ул. Петко Д. Петков се установи, че заради силата на звуковия сигнал едновременно от поне три светофара, един незрящ трудно би се ориентирал в коя посока да пресече. Конкретният пример е от светофара пред блок Сердика в посока Пантеона. Силният звук се чува в радиус от 120 метра още на входа на Парка на Възрожденците край Пантеона, на кръстовището на ул. Петко Д. Петков с ул. Асен Златаров и в жилищата на русенци.", смята депутатът.

Съпровождането на зелената светлина от звуков сигнал изисква поставянето на тактилни ивици за идентификация от незрящите на пешеходните пътеки, както и задължително скосяване. На това кръстовище тези задължителни елементи липсват и така Община Русе нарушава изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, обясни г-н Белев.

В отговор на мой въпрос към Община Русе се посочва, че не е констатиран проблем – „По отношение на звуковата сигнализация за хората с увреждания Ви информирам, че зумерите са със съответния сертификат за качество и отговарят на стандартите. Същите са капсуловани и не подлежат на корекция.“

"Моля да се провери спазването на наредбата за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали, а именно при наличие на звуков сигнал към светофара тротоарите при пешеходните пътеки задължително се скосяват и се поставят тактилни ивици за идентификация от незрящите на пешеходните пътеки в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.", допълни той.

Според НАРЕДБА № 17 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СЪС СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ:

Чл. 30. (1) За улесняване на незрящите пешеходци сигналът със зелена светлина се съпровожда от звуков сигнал.

(2)...Силата на звука по ал. 1 трябва да бъде не повече от 5 dB(A) над силата на звука от фоновия шум на регулираното място.

(4) Звуковият сигнал по ал. 1 трябва да е насочен по протежение на пешеходната пътека, за която е предназначен, и завършва едновременно с края на зеления сигнал за пешеходци.

(6) В случая по ал. 1 тротоарите при пешеходните пътеки задължително се скосяват и се поставят тактилни ивици за идентификация от незрящите на пешеходните пътеки и пешеходните бутони съответно по чл. 12 и 13 на Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    3
    КИРО
    Отворено, затворено писмо, все тая... Нефелни опити за политика!!! НИЕ ОТ ПП РУСЕ , ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ДОПУСНЕМ СЛУЧАЙНИЦИ В ПОЛИТИКАТА!
  • 7
    2
    Емил С.
    Човек е голям , колкото са големи мечтите му! Не е работа а депутат да се занимава с улички, тревички и цветенца... Ноооо някой хора полват последните дни на НС за реклама. Няма да е успешна! ППДБ ще получат своят политически урок сега!
  • 13
    1
    Офффф
    Леке мазно пак ли намери повод да се "изявяваш" в медиите. Ами погледни в какво състояние са улиците и тротоарите и тогава пиши за звукова сигнализация на светофарите. Ставаш вече досаден!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари