Отстраниха шефката на руската художествена гимнастика заради коментари срещу българския ансамбъл

0
Ирина Винер-Усманова е отстранена от всякакви събития на международната федерация
Ирина Винер-Усманова е отстранена от всякакви събития на международната федерация Снимка: РИА Новости

Ирина Винер-Усманова е отстранена от всякакви събития на международната федерация

Международната федерация по гимнастика FIG отстрани за две години президента на руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на националния отбор Ирина Винер-Усманова.

Причината е, че Винер оттегли кандидатурата на Наталия Кузмина от изборите за Технически комитет на FIG през 2021 г. и "публични изявления, направени в медиите след поражението на руския отбор по художествена гимнастика на олимпийските игри в Токио 2020 г., които бяха счетени за злоупотреба и в нарушение на Правилата на FIG, както и неспособността на ответниците да съдействат надлежно на разследването.", информира вестник СЕГА.

Както е известно на игрите в Токио 2020 българският ансамбъл стана олимипйски шампион, а в индивидуалния многобой златния медал спечели израелката Линой Ашрам. По този начин е сложен край на дълголетната хегемония на руските състезателки, а това предизвика Ирина Винер да заяви, че съдийството е било тенденциозно и нарочно са били ощетени както руският ансамбъл, така и двете сестри Дина и Арина Аверини в индивидуалния многобой.

Веднага след като Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова спечелиха титлата Винер заяви:„Още вчера казах, че това ще се случи, защото още в квалификациите стана ясно, че бутат България, че хегемонията на Русия трябва да бъде преустановена“.

Според днешното решение, публикувано на сайта на FIG Дисциплинаният панел решава следното:

"Г-жа Винер-Усманова носи отговорност за нарушаване на Правилата на FIG. Затова г-жа Винер-Усманова няма право да участва, нито да получава акредитация за каквато и да е роля в международно състезание, включително, но не само, да изпълнява длъжност на треньор, ръководител на делегация или друга официална роля на международно състезание в което и да е одобрено от FIG събитие или състезание, организирано от свързана федерация-членка на FIG за период от две години. Този период ще започне един (1) ден след премахването на защитните мерки на FIG, свързани с войната Русия-Украйна."

В изявлението на FIG се споменава също така, че изявленията на Винер-Усманова са "оскърбителни", но и че тя е проблеми с публични изявления и през 2008 г., с които също е нарушила етичните правила на FIG.

Що се отнася до другото нарушение на правилата на международната федерация - Ирина Винер още през септември 2021 г. заяви, че е оттеглила кандидатурата на Кузмина за изборите за Техническия комитет, "за да подготви нормален кандидат". На 30 октомври обаче FIG отново включи Кузмина в списъка на кандидатите, "в съответствие с временната мярка, предписана от комисията по етика". Впоследствие обаче Вине все пак оттегли кандидатурата и това предизвика разследване срещу действията ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    русенец
    Ето, така се действа. Решително. А когато Митрофанова ни обижда, когато тя нариа един български премиер /независимо дали го харесваме или не/ чиновник, ние си мълчим и мислим, че вместо плюнки от злоба, пада роса от небето. Браво на тази федерация, дано българите се поучим
  • 2
    1
    разпутин
    ебати уруда
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари