Отровени животни и птици намериха в Странджа

0
Сред тях е и царски орел
Сред тях е и царски орел Снимка: Димитър Демерджиев / БДЗП

Сред тях е и царски орел

Мъртви животни и редки видове птици са открити в Западна Странджа, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Сред тях са царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали, предава БНР.

Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в района двойка, в която през последните години са наблюдавани чести замени на птиците – сигурен сигнал за висока смъртност. Женската е наблюдавана близо до мястото на инцидента и за момента изглежда добре. Преди броени дни екипът на БДЗП с обучено куче за борба с отровите в дивата природа стартира редовни патрули в ключови местообитания на царски орли в Сакар и Западна Странджа.

Обученото куче Барс и неговият водач Николай Терзиев са успели да открият и вероятната отровна примамка. Предстоят изследвания в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, за да се установи причината за смъртта на намерените животни.

От Българското дружество за защита на птиците припомнят, че използването на отровни примамки в природата е забранено по силата на международното, европейското и националното законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    бракониер
    Като не отстрелват чакалите,а сега ще започнат да отстрелват сръндаци и елени,че влизат в житата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари