Отрезвителят остана "поросто един лош сън"...

0

Любителите на чашката вече се радват на пълна свобода. Единственото място, което години наред бе заплаха за яко почерпените - отрезвителят, вече не съществува. Клатушкащите се по улиците могат да бъдат прибрани само от жените си вкъщи, и то безплатно.

Заради промени в закона за МВР специализираните заведения, прибирали пияниците за 24 часа, вече са закрити, а почерпените могат да бъдат прибрани на „топло" само ако нарушават обществения ред, обясниха за „Всеки ден" от СДВР. Всички заведения, приютяващи пияните от 1960-та, вече ги няма - в София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора. Последен хлопна кепенците отрезвителят в Перник.

От тези заведения няма никакъв смисъл. Те съществуваха без статут - нито бяха помещения за задържане, нито пък здравни служби, обясниха полицаи пред „Всеки ден". Според експертите мястото на пияните не е в отрезвителя, а в токсикологията на „Пирогов". В тези места дори нямаше лекари, само фелдшери, и ако някой в тежко състояние трябваше да бъде спасяван, какво става, попитаха униформените. Случвало се пияните да се задавят нощем от върнатия алкохол, което е изключително опасно и може да задуши злоупотребилите с градуса.

Кой да бъде прибран в отрезвителя обикновено преценяваха самите полицаи, по свое усмотрение. Обикновено „на топло" отиваха почерпени, клатушкащи се или паднали на улицата. Провинилият се бе прибиран с патрулката, където след няколко процедури заспиваше блажено до сутринта. За буйстващите почерпени пък имаше „екстра" - връзваха ги за леглото, за да мируват.

Под сурдинка се разказваше, че агресивните получавали и по някой шамар от служителите. Често пияните се прибираха вкъщи сресани и обръснати, след като ченгетата ги задължаваха да си направят сутрешния тоалет. Всичко това обаче не бе безплатно - сутрин гузните мъже се налагаше да си платят за грижите. Срещу 35 лева такса снощният се прибираше по живо по здраво. Ченгетата обаче разказаха, че принципът бил - „плаща, който има", тъй като униформените били наясно, че пияните бездомници няма откъде да извадят и лев и в края на крайщата преспивали в „хотела" безплатно. 

Заведението ползвали и жени хитруши, за да успеят да се разведат с благоверния. Обаждат се, казват, че мъжът им е кьоркютук, отиват да го приберат, след което въпросната вече има доказателство пред съда, че живее с пияница и си осигурява мечтания развод, разказаха полицаи пред „Всеки ден".

Само в Русия има служба за алкохолици!

Столичният Отрезвител в „Павлово" бе познат на всички фенове на градусовите напитки. В него работеха 20-ина души, а клиентите бяха по 40-50 на денонощие. На чисти чаршафи в наказателните помещения преспиваха редовни герои, които бяха добре познати на ченгетата. Постоянни клиенти на специалното заведение бяха клошарите. Нерядко обаче униформените прибираха и мъже в елегантни костюми, както и порядъчно почерпени дядовци. Униформените все пак избягваха да прибират жени. До един момент препилите получаваха и топла супа на сутринта срещу махмурлук, но еликсирът бе спрян с наредба преди доста време.
Така или иначе, след повече от 50 години дейност, пияните вече няма къде да бъдат приютени. И трезвеници обаче смятат, че е нелепо да съществуват подобни заведения в 21 век. Това беше пълна отживелица от соца. Такива служби няма никъде в Европа и никъде по света. Има останали единствено в Русия.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари