Отразяването на случаи на деца, замесени в семейни конфликти, може да бъде разрушително

1
Медийната публичност може да окаже сериозна вреда върху децата дори след години
Медийната публичност може да окаже сериозна вреда върху децата дори след години

Медийната публичност може да окаже сериозна вреда върху децата дори след години

Медиите трябва да проявяват особена отговорност, когато отразяват случаи на деца, въвлечени в конфликти между роднини, предава БТА. В последните дни в общественото пространство нашумяха няколко сериозни случая, в които роднини спорят за упражняването на родителски права или попечителство върху деца.

За съжаление, подобни ситуации може да бъдат разрушителни. А роднини и други замесени лица да излагат децата на ненужна и дори вредна за децата публичност, в опит да съберат подкрепа в свой интерес. Журналистите обаче следва да спазват професионалните и етичните стандарти и да не позволяват да бъдат използвани от едната или другата страна в конфликта.

Водещ трябва да бъде най-добрият интерес на детето. А журналистите с всяко свое действие да преценяват дали няма да навредят на децата, дори когато забележат, че родителите и роднините на непълнолетните не са така внимателни.

Случаи на междуроднински конфликти и насилие, рефлектиращо върху деца, трябва да се отразяват единствено, за да се защитят интересите на децата и да се гарантира, че държавните органи използват правомощията, които имат, за да осигурят необходимата закрила и да подпомогнат децата и семействата в риск.

Журналистите следва да избягват да интервюират деца, за чието попечителство се водят спорове, освен с изричното съгласие на органите по закрила и след консултация със специалисти психолози, с които предварително да бъдат обсъдени темите, въпросите и цялостният начин на протичане на интервюто.

Медиите трябва да са отговорни и при предаване на трагедии и случаи на насилие в семейството на децата. Трябва да се има предвид, че дори в момента децата да са малки, всичко излъчено ще се запази за неопределено време в интернет и може да окаже сериозно влияние върху тях на по-зряла възраст. Недопустимо е в търсене на сензации да се разкриват ненужни подробности от престъпления, в които родител на децата е жертва или предполагаем извършител. Общественият интерес към такива случаи е свързан единствено с осигуряването на справедливост, запазването на интересите на децата и предприемането на системни мерки за превенция на бъдещи такива случаи.

Общественото мнение не заменя съдебните инстанции и не бива в социалните мрежи или в медиите да се вземат решения относно правотата или вината на едната или другата страна, както и какъв е най-добрият интерес на детето.

При отразяването на случаи на деца в ситуации на семейни конфликти, препоръчваме консултация с Пътеводителя за етично отразяване на деца на УНИЦЕФ и АЕЖ - България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари