Отпуснаха 15 милиона лева за БАН

0
Допълнителните средства ще бъдат за сметка на разходите за научни изследвания
Допълнителните средства ще бъдат за сметка на разходите за научни изследвания

15 млн. лв. допълнително ще бъдат предоставени на Българската академия на науките (БАН), през бюджета на Министерството на образованието и науката(МОВ) за 2018 г.

Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет след среща на ръководството на БАН с премиера Бойко Борисов, в която са участвали и вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, предава Агенция Фокус.

Министър Вълчев уточни, че допълнителните средства ще бъдат за сметка на планираните в централния бюджет разходи за научни изследвания. „Това ще стане след влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2018 г. Най-вероятно на първото заседание на МС тези средства ще бъдат разпределени между научните звена в Академията“, обясни той.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски поясни, че допълнителните 15 млн. лв. няма да са нито само за заплати, нито само за издръжка, а ще се разпределят на база на постигнати резултати през миналата година. Той уточни, че е постигнато разбирателство и за увеличаване на докторантските стипендии. Председателят на Общото събрание на БАН Евелина Славчева отбеляза от своя страна, че на събранието в четвъртък ще се гласува за прекратяване на протеста и сваляне на черните знамена от фасадите на БАН.

Тя заяви, че са приятно изненадани от бързата реакция на премиера Бойко Борисов. „Получихме едно разбиране и загриженост. Постигнахме договореност, че този диалог ще продължи“, заяви Славчева. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски също благодари на Бойко Борисов, че макар и да е зает, е намерил време да говорят доста просторно върху проблемите на БАН. „Основната ни тревога е запазването на научния потенциал на БАН и особено на привличането и задържането на млади хора. Тази новина днес е една първа стъпка в тази насока. Тя е чудесна и се надявам, че колегите ни от БАН ще я оценят високо“, каза той.

В края на ноември учените излязоха на протест под надслов „Повече няма да търпим“, а на фасадата на сградата на БАН бяха спуснати и черни знамена - символ на загиването на Академията. Протестът на учените се състоя, докато народните представители гласуваха Бюджет 2018. Предвидената държавна субсидия за БАН за 2018 г. бе 83 млн. лв.

По-късно ръководството на Академията представи и програмата си за протестни действия на учените по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Те поставиха няколко искания, сред които целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., месечната стипендия на докторантите да бъде увеличена на 765 лв. и поощрително финансиране за институтите, които са получили добра оценка през годината от МОН за институти.

От БАН предупредиха и, че ще уведомят председателите на Европейския парламент и Европейската комисия за „унизителното отношение на Министерски съвет към научната общност на страната“, както и че ще бъде изпратено и писмо до комисаря по изследванията, науката и иновациите и че ще се сезира омбудсмана на Република България Мая Манолова. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари