Отписват над 200 „мъртви“ ученици от пловдивско училище

0
Проверки потвърдиха случаи на фиктивни ученици в СУ „Найден Геров“, включително починала при инцидент петокласничка
Проверки потвърдиха случаи на фиктивни ученици в СУ „Найден Геров“, включително починала при инцидент петокласничка Снимка: БНР

Проверки потвърдиха случаи на фиктивни ученици в СУ „Найден Геров“, включително починала при инцидент петокласничка

Между 200 и 300 деца се очаква да бъдат отписани от пловдивското Средно училище „Найден Геров“ след поредица от проверки. Те започнаха по повод на журналистическо разследване и потвърдиха случаи на фиктивни ученици, включително починала при инцидент петокласничка, на която са писани оценки и след това са трити, за да се потули нарушението.

Докладът от проверката на МОН е пълен с още имена на деца, по отношение на чието присъствие и обучение са допуснати гафове. След като мъртвите души бъдат заличени от учебната документация, ще се наложи закриване на паралелки и свиване на щатове от екипа на педагозите. Възможно е преструктуриране на учебното заведение, пише вестник „Марица“.

Междувременно, след като МОН предаде констатациите от своята проверка на магистратите и те започнаха свое разследване, Окръжна прокуратура е възложила и проверка по случая, която да бъде извършена от Икономическа полиция. Причината е, че за децата, които са се водили фиктивно на училище, а реално не са посещавали занятия, учебното заведение е получавало средствата по единния разходен стандарт за издръжка на ученик. Какъв е размерът на сумата, с която е било злоупотребено, ще изяснява и финансов одит от Община Пловдив. Процедурите по закон изискват средствата да бъдат възстановени.

Освен скандалния случай с петокласничката, която е починала миналото лято при нещастен инцидент, но не са отразявани отсъствията и са писани оценки до ноември, проверяващите от МОН са открили и още нарушения. Сред тях са случаи в 9-в клас. Според данните от доклада, в нарушение на Наредба 11 за оценяване на резултатите на учениците в електронния дневник са били нанесени некоректни оценки за постиженията на някои от гимназистите. По информация на „Марица“ в същата паралелка има момче, което е напуснало страната много отдавна, още като осмокласник, но въпреки това по документи е завършило годината и е преминало в следващия клас.

Това не е единственият случай ученик да продължава да се води като редовен, макар изобщо да не е в България. Сред казусите има и момче, което е завършило успешно и с добър успех първия учебен срок на миналата учебна година, макар че към приключването му и в продължение на повече от два месеца и половина е било зад граница.

Още след първата проверка, възложена от МОН на РУО - Пловдив и извършена през август тази година, от директора на СУ „Найден Геров“ към онзи момент Диана Гавазова са изискани писмени обяснения. Сред основанията е неизпълнение на заповедта на министъра, която изисква предоставяне незабавно на информация на РУО в случай на инцидент. Ръководството на училището е узнало за смъртта на петокласничката на 8 ноември 2022 г. ​- 4 месеца след злополуката с фатален край, но не е уведомило РУО до началото на проверката през август това лято.

Не са били предприети необходимите действия, след като класният ръководител е научил за случилото се. Искани са обяснения и за неосъществен контрол на работата на педагогическите специалисти в паралелката, от която е загиналата петокласничка, в резултат на което 11 учители са ѝ писали оценки, а 14 не са отразявали коректно отсъствията. Гавазова е представила писмените си обяснения на 13 септември. Въз основа на тях със своя заповед още на следващия ден началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова е наложила дисциплинарно уволнение на директора.

Многократно „Марица“ отправи покани към ръководството и екипа на СУ „Найден Геров“ да споделят своята гледна точка за констатациите от проверките, както и да разкажат за трудностите и предизвикателствата в работата по обхващането, задържането и обучението на децата. До момента няма съгласие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    Gandi
    Проверка на всички училища,най вече на техникумите и университета! Навсякъде ще има не малко нарушения,докато парите от държавата вървят след ученика или студента,а не според резултата!!!
  • 6
    9
    ОПГ ГРОБ=ДПС=БКП
    Кумунделата Росица, която беше от МВРО, а сега е от ОПГ ГРОБ=ДПС настояваше да се закрият "умните" паралелки в елитните гимназии и да се открият такива за малоумници като сервитьорки, автомонтьори и шивачки! Хайде гласувайте за тях, "умни" русенци!!!
  • 4
    8
    Росица
    С по 500-600 випуск на година, Русе вече събира по-малко ученици от Разград, когато той ни беше областен град.
  • 6
    7
    Много ядосан
    Че да не е само там !! Ако се разходят и до по вечето училища в Русе ще е същата работа ! Особено във второкачествените професионални гимназии !! Ама нали някой трябва да работи. Тъй е от години. Всеки се прави на ощипана мома !!
  • 2
    6
    В.П.
    Кунчев , Защо мълчиш ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари