Отпадане на таксата за посещение при лекар

3
Джипитата искат 5.10 лева такса, а пациентски организации предложиха таксата да я няма изобщо
Джипитата искат 5.10 лева такса, а пациентски организации предложиха таксата да я няма изобщо

Пациентски организации предложиха таксата за преглед при личен лекар да отпадне.

Това се случва дни след като столичните джипита излязоха на протест, за да поискат потребителската такса за посещение при тях да се увеличи на 5,10 лв. В европейски страни като Германия например подобна такса няма, а сума в размер от 5,10 лв. ще бъде непосилна за по-голямата част от българите с ниски доходи, коментира Пенка Георгиева, която представлява пациентски организации „Заедно с теб”, предаде Дарик.

Тя споделя мнението, че общопрактикуващите лекари няма да изпитат финансово затруднение, ако таксата отпадне, тъй като новият рамков договор, подписан преди седмица, предвижда 14 млн. повече в бюджета им. Освен предложение потребителската такса за посещение при джипи да отпадне, пациентите изразиха и несъгласие медицинските бележки за освобождаване от училище да се заплащат.

Пенка Георгиева припомни, че новият рамков договор предвижда повече пари за общопрактикуващите лекари от страна на здравната каса.

Пациентите не са съгласни също така и с искането на общопрактикуващите лекари задължението им за 24-часово разположение да отпадне. От организацията посочват още, че не желаят изискванията на неудовлетворените от системата да се стоварват на гърба на пациентите и допълват, че това са възможностите на държавата ни.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари