Отпада отработването в събота

0
Догодина почиваме 16 дни през седмицата, печелим два понеделника
Догодина почиваме 16 дни през седмицата, печелим два понеделника Снимка: pixabay.com

Отпада отработването на почивните дни в събота.

Това предвиждат поправки в Кодекса на труда, които кабинетът гласува на своето заседание, съобщи Монитор.

Занапред, когато има официален празник и той съвпадне със събота или неделя, то следващият понеделник ще бъде почивен. Това обаче не засяга Великден, защото покрай него винаги се почива четири дни. Той всяка година е на различна дата, понеделникът там задължително е почивен, а Разпети петък също е официален празник.

Целта на промените е да се преодолеят недостатъците на досегашната практика на разместване на почивни дни, е записано в мотивите на правителство. Така ще се гарантира равен брой работни дни през всяка годинакоето пък ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес, смятат от социалното ведомство.

Сметките показват, че през 2017 година извънредни почивни понеделници ще има на 2 януари, тъй като 1 януари се пада в неделя. 8 май също ще бъде почивен, заради 6 май, когато е Гергьовден, защото догодина той е в събота. Така през 2017 година през седмицата ще се почива общо 12 дни. Ако към тях добавим дните около Коледа и Великден, то те набъбват на 16 дни. През 2017 - та работните дни ще са общо 249, колкото ще бъдат и през следващите две години.

През 2018 година ще имаме три почивни допълнителни понеделника, без да броим коледните и великденските празници. Това са 5 март, 7 май и 24 септември. Причината е, че Националният празник на 3 март и Денят на Независимостта на 22 септември се падат в събота, а Гергьовден пък е в неделя.

Предложението на правителството е законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2017 година. За целта обаче текстовете трябва да минат за одобрение през парламента. Депутатите пък има време от около две седмици да гласува поправките на първо четене, а след това през зала и на второ четене.

За отпадането на отработването на празниците се заговори още през октомври, след като част от работодателските организации внесоха предложения за поправки. Междувременно се оказа, че социалното министерство вече готви подобни промени в Кодекса на труда. Само преди седмица обаче част от бизнеса скочи срещу почивния понеделник. Вместо да премахне сливането на празниците, социалното министерство иска да въведе още три почивни дни, аргументираха се тогава от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те са изчислили, че намалението на работните дни с 3 в годината означава около 1 % по-малко произведен БВП и 360 млн. лева. по-малко приходи в бюджета. 

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари