Отпада карантината за болни от COVID-19

0
Заболяването продължава да представлява пандемия, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки
Заболяването продължава да представлява пандемия, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки

Заболяването продължава да представлява пандемия, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за здравето, който да позволи отпадането на задължителната изолация на лица, болни от COVID-19, както и на задължителната карантина на контактните на тези лица, съобщиха от правителствения пресцентър.

На 5 май Световната здравна организация отмени ситуацията на спешност за общественото здраве от международно значение поради COVID-19.

След анализ на епидемичната ситуация в България, вземайки предвид ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, експертите в Министерството на здравеопазването постигнаха консенсус да бъде предложена законодателна промяна, която да позволи отмяна на въведената към момента задължителната изолация и карантина при COVID-19.

Заболяването продължава да представлява пандемия, поради неговото разпространение по целия свят, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки за овладяване на епидемични вълни. Натрупаното имунно население и циркулиращите варианти спомагат заболяването към момента да преминава в сравнително лека форма и болните да не представляват съществен рисков фактор за здравето на обществото.

В страната ни е въведен надзор на COVID-19. Ежедневно се докладват заболелите, хоспитализираните и починалите от инфекцията, което позволява извършването на анализи и вземането на мотивирани решения за прилагане на противоепидемични мерки при евентуален пандемичен подем с цел опазване живота на лицата в риск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Пандемия ли?!!
    Мама ви недоклатена да еба! Машина за правене на пари си беше измислената ви пЛандемия! Жалко, че доста глупави хора се вързаха на лъжата ви и се нашиха с осакатяващите и умъртвяващите ви „ваксини“. Някои – Бог да ги прости, други – тепърва ще ги прощава!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари