Отнесоха се към Русе като към село, това е безобразие

0
От 1997-а, когато сградата беше съборена, теренът пустее, предвижда се изграждане на нова триетажна обществена сграда с триетажна пристройка
От 1997-а, когато сградата беше съборена, теренът пустее, предвижда се изграждане на нова триетажна обществена сграда с триетажна пристройка

Институтът за паметници на културата се е отнесъл към Русе като към село, това е безобразие.Това заявил вчера общинският съветник арх. Венцислав Илиев в комисията по култура в ОбС,пише днес русенският вестник "Бряг".

Реакцията на архитект Илиев била по повод докладнатазаписка за учредяване право на строеж на мястото на старата Община по ул. "Княжеска". Вчераза първи път предложението на местната управа влязло за разглеждане, преди редовнотомартенско заседание на Общинския съвет. По темата се е получил разнобой между арх. Илиев и арх. Силвия Алексиева.

В основния документ, който Общинският съвет ще гласува на сесия на 26 март, е предвиденоизграждане на нова триетажна обществена сграда с триетажна пристройка, с обща разгънатазастроена площ 1 455 кв.м. Общината е готова да направи конкурс за отстъпеното право настроеж с начална цена 407 хиляди лева.  

В публично оповестения конкурс могат да вземат участие физически и юридически лица, аинвестициите трябва да са не по-малко от началната конкурсна цена на отстъпеното право настроеж. Срокът за изготвяне на идеен проект е три месеца, срокът за строителство не повече отшест години. Бъдещият собственик на сградата с пристройка не може да променяпървоначалното им предназначение до 5 години след въвеждането им в експлоатация.

Арх. Илиев, който участвал в работната група за формулиране на условията за участие заявил, чеимал отрицателно становище, което не било дадено към документацията. На комисията покултура той казал, че е безсмислено да се говори за възстановяване на сградата на старата Община в автентичния й вид, защото тя е съборена още през 1997 година, а от 1992 г. не е исторически и архитектурен паметник. Арх. Илиев изразил недоумение как би се възстановила сграда от 18-19 век по снимки, като добави, че историята на обекта датира от османската империя, когато е бил хотел, после става театър, игрален клуб и чак след това там се помещава Общината, снимки има от най-ранния период дори. Към мотивите си той добави още твърдението, че зададената квадратура е сбъркана и не е 1400 квадрата, а около 1800 кв.м. Затова той предложил да се изработи нов подробен устройствен план и  да се заложат състезателни условия затова какво да има на този парцел.

Другият архитект в комисията покултура - арх. Силвия Алексиева, уточнила, че чисто теоретично колегата й Илиев е прав, но не ипроцедурно и законово. Тя изразила мнение, че би било добре на това място да се построи нещо, а не да се превръща в сметище. Има одобрен проект по застроителен план и когато законът има пропуски от гледна точка какво е паметник на архитектурата, когато е съборен, ние не можем даспорим със закона. А това е територия в сърцето на града и трябва да съхрани историческата систойност за поколенията, заявила арх. Алексиева. Тя допълнила, че в заданието към строителя евменено задължение да постави информационна табела и да оформи исторически кът, за дазапази паметта за старата русенска Община. Арх. Алексиева призовала да не се спъва работатапо обекта. Арх. Илиев отново направил изказване, с което поискал да няма формулировка възстановяване на сградата в автентичен вид.

Очаква се на сесията спорът да се разпали, а какво ще е решението, ще се види на 26-и.   

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари