Отмениха разпоредба на общински съвет в Борово

0
Решението на Административен съд – Русе е влязло в сила
Решението на Административен съд – Русе е влязло в сила

По протест на Окръжна прокуратура – Русе, Административния съд - Русе отмени разпоредбата на чл.16, ал.1, т. 1 от Наредба №16 за общинските жилища, приета от Общински съвет Борово, като незаконосъобразна.

Съдът приема, че протестът на прокуратура е основателен. С оспорената разпоредба на чл. 16, ал1, т.1 от Наредбата е предвидено, че гражданите, настанени по административен ред в жилищата – общинска собственост могат да ги закупят със съответното право на строеж, при наличието на следните условия:

1. Да са български граждани.

В конкретния казус Общински съвет Борово е нарушил изискванията, нормата да отговаря на ЗОС, според който общинските жилищата могат да се продават след решение на общински съвет при разписани условия. Оспорената разпоредба е приета в пълно противоречие с правната норма на чл. 26, ал 2 от Конституцията на Република България, съгласно която: „чужденците, които пребивават в Р България, имат всички права и задължения по тази конституция с изключение на правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват български гражданство“.

Предвид на това, че протестираната норма противоречи на основен закон и на нормативен акт от по-висока степен, съдът я е отменил като незаконосъобразна.

Решението на Административен съд – Русе е влязло в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари