Отмениха глобата на "Лукойл-нефтохим" Бургас за разлива на тонове гориво

0

Районният съд в Бургас е отменил глобата на „Лукойл Нефтохим- Бургас" за разлива на десетки тонове гориво от магистрален продуктопровод на рафинерията на 17 юни т.г., съобщава "Дарик".

Основният мотив е, че разливът не е осъществен от дружеството. Грешка на екоинспекторите е другото основание за отмяна на глобата. Първоначално те установили, че има замърсяване на с гориво "на земна повърхност на път кв. „Горно езерово"-с. Братово", но по-нататък в наказателното постановление е записано, че замърсяването е "на пътя в кв. „Долно езерово".

"Едновременното наличие на две различни локации на практика осуетява възможността да се установи с категоричност къде точно е осъществено процесното деяние", се казва в решението на Бургаския районен съд.

Инцидентът стана през лятото, когато над 30 тона бензин А95 се изляха на пътя между „Долно езерово" и село Братово, в река Чукарлийска и в опасна близост до защитеното езеро Вая. Тогава екоминистърът Ивелина Василева обяви, че ще се търсят възможности за завишаване на санкциите при подобни замърсявания.  На 6 юли тази година екоинспекцията наложи глоба на бургаския нефтохим 9 220.80 лева.

От „Лукойл" обжалваха в съда и настояха отмяна на наказателното постановление като незаконосъобразно и необосновано. Подчертаха, че „използваният метод за изследване чрез гравиметрия, не е годен да установи замърсяването на почви с нефтопродукти, тъй като е предназначен да установява съдържание на въглеводороди в отпадъци"

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административния съд в Бургас в 14 -дневен срок.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари