Отложиха делото на "Монтюпе"

0
По време на днешното заседание адвокатите на завода и на екоинспекцията поискаха да бъдат призовани за разпит свидетели
По време на днешното заседание адвокатите на завода и на екоинспекцията поискаха да бъдат призовани за разпит свидетели Снимка: БГНЕС

Административният съд в Русе отложи делото по жалба на завода за производство на алуминиеви автомобилни части "Монтюпе" срещу заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите от 10 ноември миналата година, съобщи БТА.

С административния акт бе спряна експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий чрез пломбиране на каруселни устройства "7" и "8" в едно от производствените халета. Мярката бе предприета след извънредна контролна проверка, извършена на 8 ноември м. г. по сигнал на гражданин за миризма на "изгорял бакелит". От РИОСВ съобщиха тогава, че е установено неорганизирано изпускане на емисии на вредни вещества от инсталациите.

Дружеството оспори заповедта като незаконосъобразна и направи искане за спиране на предварителното й изпълнение. Русенският административен съд го отхвърли с определение от 20 декември миналата година. След обжалване върховните магистрати отмениха съдебния акт на Русенския съд.

По време на днешното заседание адвокатите на завода и на екоинспекцията поискаха да бъдат призовани за разпит свидетели. Сред тях са служители на компанията, експерти на РИОСВ, както и двама учени от БАН - проф. Драгомир Янков, директор на Института по инженерна химия, и проф. Венко Бешков, председател на Съюза на химиците в България, които са извършили проверка. Отделно, адвокатът на "Монтюпе" поиска да се запознае и с представените от РИОСВ писмени доказателства.

Така съдията отложи делото за 20 април тази година.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари