Отличават Антон Радичев с награда "Златен век"

0
Поводът е неговият 70-годишен юбилей и 43 години на сцената на Народния театър "Иван Вазов"
Поводът е неговият 70-годишен юбилей и 43 години на сцената на Народния театър "Иван Вазов" Снимка: theatre.art.bg

Големият български актьор Антон Радичев ще бъде отличен с най-високата награда на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

Поводът е неговият 70-годишен юбилей и 43 години на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Това съобщиха от Министерството на културата.

Театърът ще отбележи събитието с постановката "Почивен ден" на Камен Донев днес, от 19.00 ч.

Колегите на Антон Радичев казват за него, че името му е записано със златни букви в историята на българския театър и кино, а за таланта му границите са просто литературно понятие.

Антон Радичев завършва ВИТИЗ при проф. Ф. Филипов през 1974 г. От същата година е в състава на Народния театър "Иван Вазов", където дебютната му роля е Протасов в "Деца на слънцето" от М. Горки.

Сред ролите му в театъра са още Любомир в "Големанов" от Ст. Л. Костов, Сизобрюхов в "Унижените и оскърбените" по Ф. М. Достоевски, Гурин в "Бяг" по М. Булгаков.

Играл е и в постановки по "Хъшове", "Под игото", "Двубой" и "Чичовци" от Ив. Вазов, както и в пиесите "Зидари" от П. Ю. Тодоров, "Опит за летене", "Януари" и "Суматоха" от Й. Радичков, във "Вишнева градина" от А. П. Чехов, в "Краят на играта" от С. Бекет и др. Участва в естрадната формация "НЛО".

Много и запомнящи са ролите му в киното, сред които в "Оркестър без име" (1982), "Хотел Централ" (1983), "Маневри на петия етаж" (1985), "Пантуди" (1993), "Испанска муха" (1998). А също така и участието му в телевизионни сериали като "Патриархат" (2005), "Живот на колелета" (1992), "Време за път" (1987).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари