Отлагат газовата връзка Русе - Гюргево

0
Проблемъ е трасето по Дунава
Проблемъ е трасето по Дунава

Газовите оператори от Румъния и България - "Трансгаз" и "Булгартрансгаз", търсят новистроители на газопровода Русе - Гюргево, след като са разтрогнали договора с фирмите, които трябваше да сондират под река Дунав за завършването на проекта.Фирмите обаче са се натъкнали на "специфични технически проблеми".

Това съобщи сайтът investor.bg, позовавайки се на румънския вестник "Гъндул". "Специфичните технически проблеми, възникнали в хода на операциите по насочен хоризонтале нсондаж за главния газопровод, предизвикани основно от непредвидимата конфигурация на геологичната структура на зоната, която ще се прекосява, доведоха до значителни закъснения и невъзможност за строителното сдружение да завърши работата. Поради тази причина двата газови оператора "Трансгаз" и "Булгартрансгаз" решиха да разтрогнат договора”, уточняват представители на "Трансгаз", цитирани от вестник "Гъндул".

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за работата по преминаване на съоръжението под река Дунав ще бъде подновена съвместно от двата газови оператора. До Европейската комисия (ЕК) е било изпратено съвместно искане за последно удължаване на срока за приемане на разходите до края на 2016 г., посочват от румънската "Трансгаз".

Проектът за свързване на националните системи за пренос на газ по маршрута Русе-Гюргево започна през 2011 г. и трябваше да бъде завършен две години по-късно. Пускането на интерконектора в експлоатация бе отложено първоначално за януари 2014 г., а след това още веднъж поради технически трудности, отбелязва "Гъндул".

Проектът предвижда изграждане на измервателни станции в Гюргево и Русе и 25 км тръба, която ще преминава под река Дунав. Сегментите на сушата бяха завършени и от двете страни.

Газопроводът ще има максимален капацитет от 1,5 млрд. куб.мгаз годишно от България към Румъния и 500 млн. куб. мгодишно в обратна посока.Според румънската компания стойността на извършените дейности в румънския участък са възлезли на 6,7 милиона евро, въпреки първоначално изчислените 10,9 милиона евро. Общата стойност на проекта е 24 милиона евро, а 8,9 милиона евро се осигуряват от Европейската комисия. Финансирането от страна на "Булгартрансгаз" възлиза на 14 милион аевро, пише "Гъндул", цитирани от вестник "Бряг".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари