Откритата у нас картина на Полък има посвещение към американска актриса

0
Има изготвена експертна справка, направена от тричленна комисия, обясниха от прокуратурата
Има изготвена експертна справка, направена от тричленна комисия, обясниха от прокуратурата

Има изготвена експертна справка, направена от тричленна комисия, обясниха от прокуратурата

Предполагаемата картина на Джаксън Полък, открита у нас, има посвещение на гърба за рождения ден на американска актриса. „Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“, пише на гърба на картината заедно с датата 16 септември 1949 г. и подпис. Датата съвпада с рождения ден на актрисата. Това обясни заместник-градският прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура на брифинг пред медиите, предаде БТА.

За откриването на картината се разбра вчера. Тя е иззета при акция на ГДБОП, в която има участие и на чужди служби. По реализацията се работи повече от месец. Досъдебното производство е започнато на 18 февруари.

Прокурор Петрова съобщи още, че във връзка с картината има изготвена експертна справка от двама експерти от Националната художествена галерия, както и експертиза, направена от тричленна комисия.

По думите ѝ експертната справка казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.

Експертизата посочва, че извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, използван в картината, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. „Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация“, допълват експертите и казват, че полезно би било да се направи анализ на свързвателя на боите, което изследване изисква вземане на проба.

Предстои да се направи допълнителна експертиза на иззетата картина, за да се установи дали картината е оригинална творба и представлява движима културна ценност. Ще се използват инструментите на международната правна помощ, включително Европейски заповеди за разследване, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина, коментира още прокурор Десислава Петрова.

Предстои да се установи също дали картината има общо с Румъния, добавиха от прокуратурата и допълниха, че тя не е била обявявана за издирване и не е била каталогизирана.

При акцията на ГДБОП са арестувани няколко души, единият от които е българин. Прокурор Десислава Петрова съобщи, че той не е задържан и не твърди, че е собственик на картината, а само я е съхранявал. Тя добави, че действията по разследването са извършени за това, че в България, евентуално, се организира незаконна продажба на картината. Петрова добави, че все още не е било пристъпено към продажба на картината, тъй като арестуваният българин, който, евентуално, е поел ангажимент да я продаде, не е бил сигурен в нейната автентичност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари