Откриха змия с цветовете на дъгата

0
Учени откриха нови видове животни, сред които има драконов гущер, тритон в черни и червени окраски, който наподобява клингоните от "Star Trek" и много други
Учени откриха нови видове животни, сред които има драконов гущер, тритон в черни и червени окраски, който наподобява клингоните от "Star Trek" и много други Видео: Ройтерс

Змия с глава в цветовете на дъгата и гущер, наподобяващ дракон, са сред 163-те нови вида животни и растения, които учени са открили в района на река Меконг, застрашен от бързото развитие, предадоха „Ройтерс” и БТА.

От откритите видове 9 са земноводни, 3 - бозайници, 11 - риби, 14 - влечуги, и 126 - растения. 

Сред интересните находки са също тритон в черни и червени окраски, който наподобява клингоните от "Star Trek", гекон (вид гущер) със светло синя кожа, открит в Лаос, и редки видове банани, намерени в северната част на Тайланд.

Обширният район на река Меконг е дом на някои от най-застрашените видове по света. Части от редки и застрашени животни, сред които кости от тигри и рога от носорози, са търсени от колекционери, и често се използват в традиционната медицина. 

Директорът на програма "Дива природа" от Световният фонд за дивата природа за района на Меконг Джими Бора каза, че новооткритите видове са напомняне за това, че има надежда във време, когато нивата на изчезващи животни и растения се увеличават тревожно.

„Районът на река Меконг продължава да ни напомня, че има много невероятни, неизследвани зони, които водят до нови открития всяка година и е решаващо да ги защитим, за да не ги загубим", допълни той.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари