Официално откриха реконструираните „Александровска“ и „Батенберг“

0

Днес, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, откриха реконструирания участък от централната градска част – ул. „Александровска“ и пл. „Батенберг“.

На официалната церемония присъстваха зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, народният представител Пламен Нунев, кметският екип, зам. областният управител на Област Русе Явор Янчев, началник отдел „Северен централен регион“ Тамара Кулева, проф. Христо Белоев и още много официални лица и гости.

Кметът Пламен Стоилов не скри задоволството си от споделената добра оценка от страна на Министерството на регионалното развитие. По думите на г-н Стоилов това е един от най-трудните проекти, а огромните усилия, положени от всички, включили се в изпълнението на проекта, видно си е заслужавало. Той допълни, че днес имаме един красив и обновен център на града. Град, който Лиляна Павлова определи като „Перлата на Дунава“.  „Изключително ми е приятно да гостувам в Русе, защото с всяко мое посещение виждам как градът се променя. Русе вече е преобразен град, разцъфнал и освен своя дух, вече възвърна и своя блясък“, заяви министър Павлова.

След приветствията, свещеници отслужиха водосвет за здраве, а лентата тържествено беше прерязана от кмета Пламен Стоилов, министър Лиляна Павлова, народния представител Пламен Нунев и гл. арх. на Община Русе Живка Бучуковска.

Общата стойност на проекта за благоустрояване на централната градска зона е на стойност  5 408 005,67 лева, като финансовия принос на  ОП „ Регионално развитие”, е в размер на 4 750 000,00 лева. В продължение на  2 години, в рамките на проекта, в централната градска част се оформиха пешеходни зони, рехабилитирани бяха улиците за автомобилното движение, реконструираха се съществуващите дъждоприемни решетки, както и  напълно се реконструира градината на площад „Батенберг”. В центъра на Русе заработиха два нови фонтана – на площад „Хан Кубрат“ и на площад „Елиас Канети“ и се извърши реконструкция на съществуващия фонтан на площад „Батенберг“. В рамките на проекта се изгради автоматизирана система за напояване на зелените площи в градината на площад „Батенберг“, както и саксийните стълбове по продължение на улица „Александровска“. Извърши се и подмяна на стълбове за улично осветление с нови лети чугунени стълбове, с осветителни тела тип „фенери“, които използват LED източници на светлина.

От 5 юни Общината има разрешение за ползване на обновената централна градска зона.

След официалното откриване на реконструираната част от центъра вчера, Лиляна Павлова посети Спортната зала, за да инспектира довършителните дейности по „Арена Русе“. Министърът се увери и в напредването на дейностите по ремонта на кръговото кръстовище по проекта за модерен градски транспорт и направи оглед на обновения бул. „Тутракан“, който беше открит миналия месец. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари